Info

ZDK: Normalizuje se stanje u svim općinama koje su pogođene poplavama

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZDK: Normalizuje se stanje u svim općinama koje su pogođene poplavama – Zbog obilnih kišnih padavina pritoke rijeke Bosne u Zeničko-dobojskom kantonu su stvorile velike probleme, a posebno Usora i Liješnica. Općine Tešanj, Doboj Jug i Usora su proglasile stanje prirodne nesreće. Angažirane su službe civilne zaštite za zaštitu i spašavanje u ovim općinama i radi se na otklanjanju posljedica nevremena – rekao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, podnoseći izvještaj o stanju na terenu premijeru Mirzi Ganiću, komandantu Kantonalnog štaba civilne zaštite Arnelu Isaku i ministru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnesu Bašiću.

“Što se tiče rijeke Bosne nije bilo izlijevanja, a trenutni vodostaj iznosi 280 cm, što je za 20 cm manje u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 300 cm. Stanje u svim općinama koje su pogođene poplavama se normalizuje, a ekipe civilne zaštite su na terenu”, kazao je Aličić.
U MZ Kalošević, općina Tešanj, sinoć je došlo do probijanja nasipa usljed čega je poplavljena veća površina poljoprivrednog zemljišta i oko 20 objekata. Jedinice civilne zaštite su čamcima evakuisali pet mještana i nekoliko životinja. Izlivanjem Usore u MZ Kraševo poplavljen je jedan stambeni objekat i evakuisana jedna tročlana porodica. Jutros oko 5.00 sati pušten je u promet saobraćaj magistralnim putem M-4 Doboj-Teslić, kao i preko mosta na rijeci Usori u MZ Kalošević, koji je bio zatvoren zbog opasnosti od visokih voda. Visok vodostaj rijeke Usore je ugrozio i most na zaobilaznici u Jelahu, zbog čega je most zatvoren, a saobraćaj je privremeno pušten preko novoizgrađenog mosta.

Prema posljednjim informacijama sa terena, vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju, a voda se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševiću. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlivanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ima tedenciju porasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće.

U općini Maglaj u odnosu na jučerašnji dan stanje se normalizuje. Magistralni put M17, regionalni put Maglaj-Zavidovići kao i lokalni putni pravci su prohodni, a put ispod Gradskog mosta za Zavidoviće je u funkciji. Uposlenici CZ-e tokom cijele noći imali dežurstvo, te obilazak i kontrolu nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka. U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem.

Stanje se normalizuje i na području općine Žepče. Najviše štete pretrpjeli su privredni subjekti, kao i putna infrastruktura u mjestima Ljubatovići, Brankovići, Bistrica. U mjestu Lovnica aktivirano je klizište gdje je ugrožen jedan stambeni objekat. Privredni subjekti koji su pretrpjeli štetu su “Budo export”, “Klas Pervan”, “Kalifornija”, “Enigma”, “Pekara Tomas” i drugi uzevši u obzir da je komisija još uvijek na terenu i vrši procjenu šteta. Takođe i veliki broj stambenih objekata je poplavljen. Nakon izljevanja rijeka Liješnica se povukla u svoje korito.
Na području općine Doboj-jug je proglašeno stanje prirodne nesreće poplava. U toku jučerašnjeg dana došlo je do izlijevanja rijeke Usore, koja je ugrozila više privrednih i stambenih objekata koji se nalaza u blizini ove rijeke. Još nema zvaničnih podakaza o broju ugroženih objekata, s obzirom da su u toku obilasci terena. Rijeka Usora je trenutno u koritu i u odnosu na jučerašnji dan povukla se za dva metra.

U općini Zavidovići u odnosu na jučerašnji dan stanje se također normalizuje. Vodostaj svih rijeka je od jutros oko 02,00 sata u blagom opadanju. Tokom poslijepodnevnh i noćnih sati pristupilo se uklanjanu nanosa sa regionalnih i lokalnih cesta, kao i čišćenja i otčepljavanja odvoda na gradskim lokacijama. Na više lokalnih puteva došlo je do nanošenja nanosa otpada granja, šljunka, naročito prema Lovnici i Paravcima, kao i na više lokacija prema Sinanovićima (tokom noći došlo i do prekida komunikacije na “Šestom kilometru” uz rijeku Gostović). Stanje je za sada zadovoljavajuće. Regionalni putni pravci prema Žepču, Maglaju i Olovu su prohodni, međutim saobraćaj se odvija usporeno usljed ostataka nanosa na saobraćajnicama i slijevanja oborinskih voda i potoka.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno