Zenica

ZDK će tražiti 4,5 miliona KM od Svjetske banke

ZDK će tražiti 4,5 miliona KM od Svjetske banke
ZDK će tražiti 4,5 miliona KM od Svjetske banke
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalno ministarstvo prostornog uređenja obavijestilo je i Vladu Zeničko-dobojskog kantona da za projekte utopljavanja škola i zdravstvenih ustanova, odnosno enegetske efikasnosti, mogu aplicirati za povoljan kredit od Svjetske banke.

-Mi smo već obavili razgovore s predstavnicima Federalne vlade i vrlo smo zainteresirani da apliciramo za ta kreditna sredstva. Oni već, i iz evidencija UNDP-a, imaju spiskove škola koje imaju gotove detaljne projekte energetske efikasnosti, a što je bio uslov da mogu aplicirati. Uslov je i da se investicija isplati za osam godina- kaže resorni ministar obarzovanja u Vladi ZDK Mensur Sinanović.

On dodaje da će ZDK za realizaciju kandidirati 13 osnovnih i srednjih škola i Opću bolnicu Tešanj, koja je jedina zdravstvena ustanova koja će biti obuhvaćena ovim projektom.

-Naš premijer Miralem Galijašević podržao je ovaj projekt i kazao da idemo do iznosa od 4.500.000 KM. Kredit je na 10 godina, uz grejs period od 3 godine i sa kamatnom stopom od 1,25 posto na godišnjem nivou- kaže Sinanović, koji ističe kako su, od 61 osnovne i 35 srednjih škola u ZDK-u, nakon prošlogodišnjih poplava, već četiri gradske škole u Maglaju i jedna u Olovu obnovljene i utopljene donatorskim sredstvima.

-Osim što će te škole nakon rekonstrukcije biti ljepše, one će biti i higijenski na daleko većem nivou. Svi bi poslovi trebali biti gotovi u ljeto iduće godine, a onda bismo, za 2017., planirali obnovu još nekoliko objekata. Postupak javnih nabavki provest će Federalno ministarstvo, ali mi se nadamo da će biti angažovana građevinska operativa i iz našeg kantona- ističe Sinanović.

Koje će škole biti obnovljene?

ZDK će obnoviti osnovne škole “Fra Ivan Frano Jukić” Sivša iz Usore, “Safvet-beg Bašagić”, “Mula Mustafa Bašeskija” i “Kulin Ban” iz Visokog, „Prva osnovna škola“ Zavidovići, “Musa Ćazim Ćatić” Zenica, “Hamdija Kreševljaković” i „15.april“ iz Kaknja, “Gazi Fehrad-beg” Jablanica iz Tešnja, „21.mart“ Matuzići iz Doboj-Juga, a od srednjih Gimnazija „Rizah Odžečkić“ Zavidovići, MSŠ „Stjepan Radić“ Usora i SMŠ “Žepče“ .

nasarijec.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno