Biznis

Zbog viza ugroženo 2.000 radnih mjesta građevinaca iz BiH u Njemačkoj

Zbog viza ugroženo 2.000 radnih mjesta građevinaca iz BiH u Njemačkoj – Predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić zatražio je od Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ministarstva vanjskih poslova BiH da “pruže podršku u rješavanju gorućeg problema s kojim se suočava građevinski sektor Bosne i Hercegovine u Njemačkoj”.

Kako ističu iz Privredne komore FBiH, realizacija ugovorenih poslova u SR Njemačkoj, a na temelju Međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, je onemogućena iz razloga što je Ambasada SR Njemačke u Sarajevu zbog pojave koronavirusa obustavila rad 17. marta 2020. godine, do daljnjeg, te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza.

“Privrednici se suočavaju s problemima upućivanja ‘detaširanih’ uposlenika iz BiH u Njemačku, jer nisu u mogućnosti osigurati radne vize. S obzirom na trenutna dešavanja vezana za pandemiju, popuštanjem restriktivnih mjera očekivano je otvaranje Njemačke ambasade – ureda za vize, što bi omogućilo izdavanje radnih viza. Firme koje rade na osnovu detašmana bi na taj način bile u mogućnosti realizirati ugovorene poslove”, ističe se u pismu upućenom navedenim institucijama.

Osim što nisu u mogućnosti realizirati ugovorene poslove, kako se dodaje, firme odustaju od ugovaranja novih poslova, “što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma”.

Iz Komore pozivaju bh. vlasti, odnosno nadležne, da se obrate Saveznom ministarstvu rada u SR Njemačkoj i Ministarstvu vanjskih poslova u SR Njemačkoj s inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu i time zaštiti međudržavni sporazum i osigura da u skladu s odredbama istog osigura nastavak nesmetanog rada.

Ugled i reference građevinske operative BiH, kako se ističe, sticane od 1972. godine, dovedene su u pitanje, a 2.000 radnih mjesta koja u ovom trenutku garantuje spomenuti međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, zbog nemogućnosti viziranja, je ugroženo, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici uposleni.

“Vjerujemo da ćete, uvažavajući navedeno, u što je moguće kraćem roku kontaktirati nadležne njemačke institucije i podržavajući ovu inicijativu osigurati i očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma, a time i radna mjesta koja zavise od njegovog provođenja”, naglašeno je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: