Biznis

Zbog sukoba u Ukrajini izdato važno saopštenje za klijente banaka u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna banka Bosne i Hercegovine, Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine, Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Agencija za bankarstvo Republike Srpske, obratili su se građanima Bosne i Hercegovine saopštenjem za javnost. Kako su naveli, institucije u Bosni i Hercegovini koje su učesnici mreže finansijske stabilnosti zemlje, putem mehanizma bankarske koordinacije supervizora, prate najnovija dešavanja koja su vezana za aktuelnu geopolitičku situaciju i sukobe u Ukrajini, kao i njihove potencijalne ekonomske efekte na banke koje posluju u Bosni i Hercegovini.

“Svjesni smo zabrinutosti građana i privrede zbog pitanja efekata objavljenih sankcija na rad banaka u Bosni i Hercegovini, a posebno efekata na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu Sberbank Rusija. Prema informacijama kojima raspolažu nadležne entitetske agencije za bankarstvo koje vrše nadzor nad radom banaka, članice grupe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini su u direktnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču i pod nadzorom su regulatornih tijela EU. Objavljene sankcije imaju efekte samo na transakcije i klijente koji su obuhvaćeni sankcionim listama. U tom smislu, takve sankcije ne obuhvataju bankarske entitete u Bosni i Hercegovini”, istaknuli su.

Rad banaka u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnost da se održi dostupnost i kvaliteta usluga nisu ugroženi, tvrde, i ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa sa bilo kojom bankom u Bosni i Hercegovini.

“Institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, u mogućnosti su zaštititi deponente i u uslovima produžene krize. Dodatno, naše institucije će koordinirati sve naknadne aktivnosti sa relevantnim regulatornim tijelima EU, a u cilju zaštite interesa naših građana i privrede”, zaključuju u zajedničkom saopćenju  Centralna banka Bosne i Hercegovine, Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine, Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

Podsjećamo, jutros su zabilježeni redovi ispred podružnica Sberbanke u BiH, u kojima građani čekaju na isplatu svojih ušteđevina u strahu od mogućeg gubitka novca.

Iz Sberbanke BH kazali su danas za N1 da nastavljaju sa svojim poslovnim aktivnostima kao i obično, te da posluju normalno na bh. tržištu.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno