Info

Zbog političke krize strani investitori napuštaju BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog političke krize strani investitori napuštaju BiH – Političke strukture u BiH su uspjele da koristeći međusobne nacionalne, etničke, teritorijalne i druge elemente stvore ambijent u kojem se građani polarišu prema njihovim željama i glasaju za te lidere ne vodeći računa o uslovima života ni stranim investicijama, naglasio je za TV1, ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ta virtuelna politička nestabilnost ne postoji, zato što ona nije realna, smatra Pavlović.

“Ona je za strance realna a za lokalne ljude potpuno jasna, da se koristi samo u predizbornim godinama, tako da praktički investitori bježe od zemalja u kojima nemaju osjećaj stabilnosti”.

Pavlović upozorava da su strani investitori već počeli da napuštaju BiH a malo glasača shvata da ta virtuelna politička nestabilnost predstavlja osnovnu prepreku investitorima, bilo domaćim bilo stranim kompanijama.

U situaciji smo, naglašava Pavlović, da po svim parametrima koje daju međunarodne organizacije, već treću godinu padamo na rangu zemalja poželjnim za investiranje.

“Svima je jasno da smo zemlja u koju ne treba doći, dok oni koji dođu moraju biti dobro uvezani sa političkim strukturama, i praktički zloupotrebljavaju situaciju u kojoj se nalazimo, ocijenjuje Pavlović.

“Uzimajući to u obzir naša perspektiva je loša a Međunarodna zajednica vrlo malo radi na tome kako bi se zaustavile političke igre koje predstavljaju osnov egzistencije naših političkih lidera”, smatra Pavalović.

Jer kada bi rezultati njihovog rada bili mjereni količnom novaca u novčaniku građanina BiH, siguran sam da bi vrlo brzo izgubili glasove a samim time i vlast, zaključio je Pavlović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno