Info

Zbog plaćanja PDV-a na doniranu hranu u BiH se svake godine uništi 280 miliona obroka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema postojećim zakonima u Bosni i Hercegovini kompanije koje doniraju hranu moraju na tu doniranu robu da plate PDV što u konačnici dovodi do uništavanja ogormnih količina hrane koja se može iskoristit za pomoć najugroženijim skupinama ljudi.

U okviru incijative “Niko gladan.Niko sam”, koju provodi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima Fondacijom Hastor, Udruženjem Mreža za izgradnju mira, Udruženjem Pomozi.ba, Trag fondacijom i Catalyst Balkans, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj urađena je analiza koja je pokazala da je ukupni iznos vrijednosti donirane hrane u 2020. iznosio 82,7 miliona KM sa uračunatim iznosom PDV-a, od čega na plaćeni iznos PDV-a odlazi 12,01 miliona KM.

“Zvanični podaci o količini uništene hrane u Bosni i Hercegovini ne postoje. Na osnovu podataka dobivenih iz primarnog istraživanja, utvrđeno je da je u 2020. godini vrijednost uništene hrane iznosila 126,6 miliona KM. Sa druge strane, procjene UN-a ukazuju da se godišnje uništi 140.000 tona hrane u Bosni i Hercegovini”, navodi se u istraživanju.

Svakog dana u BiH se uništi 767.123 obroka jer se na doniranu hranu plaća PDV, a to na godišnjem nivou iznosi 280 miliona obroka koji bi mogli biti donirani.

Prema urađenoj analizi najbolje rješenje za ovo bi bilo uvođenje stope od 0 posto za donacije hrane, bez obzira na datum isteka roka trajanja, a moguća su i rješenja koja bi podrazumijevala nivelaciju cijena hrane pred istek roka trajanja i uvođenje nula posto za donaciju hrane pred istok roka trajanja.

Jedno od rješenja za optimiziranje procesa doniranja hrane može biti i uspostavljanje digitalne banke hrane, kao online prostora za uvezivanje preduzeća koja žele transparentno donirati hranu sa javnim kuhinjama i udruženjima kojima je hrana potrebna i koji će je dostaviti do krajnjih korisnika.

Od 2016. godine se radi na novom Zakonu o PDV-u, koji je sada dobio pozitivno mišljenje entiteskih ministarstava finansija te bi se uskoro mogao naći pred državnim parlamentarcima. U novom zakonu u dijelu tačke pet predviđa se da donirana hrana bude oslobođena od poreza.

U slučaju usvajanja Zakona u ovom obliku, da bi incijativa zaista zaživjela te da bi javne kuhinje i njihovi korisnici osjetili korist potrebno je sve popratiti regulisanjem podzakonskih akata, uvođenjem pravilnika koji bi jasno definisali način oslobađanja od poreza za doniranu hranu.

Osim toga potrebno je obezbjediti i uslove da primatelji donacija mogu skladištiti doniranu hranu, kao i to da hrana na vrijeme stigne do svojih korisnika, pogotovo hrana sa kratkim rokom trajanja.

Također, na ovaj način bi javne kuhinje kojih u Bosni i Hercegovini ima 60 i u kojima hranu svakodnevno dobija 16.800 ljudi, imale više sigurnosti ali i raznolikosti u osiguravanju svojih korisnika.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno