Biznis

Zbog kišovitog i hladnog vremena kasni proljetna sjetva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trenutne vremenske prilike i kišovito vrijeme itekako utiču na sjetvu i vrlo loše će se na kraju odraziti na krajnji ishod, bit će slabiji rod i kasnit će dosta sve – kazao je Feni predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Naglasio je kako zbog kišovitog i hladnog vremena dosta kasni proljetna sjetva.

“Jedan dio je odrađen, drugi još nije i sve se radi na etape. Vrijeme je dosta hladno za ovo doba godine, tako da i ono što je zasijano, slabo niče. Generalno nije nimalo dobro. Na kraju će biti slabiji rod, kasnit će dosta sve i sa žetvom i sa svim”, kazao je Bićo.

Prema njegovim riječima, što se tiče plasteničke proizvodnje, dobar dio sjetve u zatvorenom prostoru je odrađen, jer tu vremenske nepogode što se tiče kiše ne prave problem.

“Problem je samo što je vrijeme hladno i nema sunca tako da će i tu biti dosta kašnjenja”, kazao je Bićo.

Dodao je da je vlaga pogoduje poljoprivrednim nametnicima i raznim bolestima koje napadaju zasijane kulture.

“Za 50-ak dana je žetva pješnice, a vlaga pogoduje nametnicima, napadaju je razne bolesti. To mislim na jesenju sjetvu i ona za mjesec i malo više stiže i dosta je trenutno ugrožena od nametnika. Ovo što se sije na proljeće – kasni. Tako da će i tu biti problem. Ima dosta vlage, što nije dobro, nema sunca, vrijeme je hladno. Tako da će to sve uticati na proizvodnju””, kazao je Bićo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno