Zenica

Zbog grijanja konvektorima i klimama u Zenici poslovni i stambeni objekti ostajali bez struje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je kasnio početak sezone grijanja u Zenici, koji je prema najavi gradonačelnika Fuada Kasumovića i odluci Gradskog vijeća Grada Zenica bio planiran za 1. oktobar, prošle subote su se svakako stekli uslovi za početak grijanja obzirom da je temperatura tri noći zaredom bila ispod 12 stepeni.

Iz Javnog preduzeća Grijanje Zenica i Gradske uprave Zenica su proteklih dana u više navrata se obraćali javnosti putem saopštenja kojima su naglašavali da sve ide prema planu i da će sezona krenuti 15. oktobra-

S druge strane, građani su od početka oktobra u više navrata kontaktirali našu redakciju za detaljnije informacije vezano za grijanje, obzirom da su očekivali sa prvim zahlađenjem da će počet sa radom i nova Toplana kako je također najavljivano od strane gradonačelnika Kasumovića.

Zeničani su ove sedmice bili primorani da prostorije u kojima borave zagrijavaju alternativnim načinima, pa je često dolazilo i do preopterećenja u niskonaponskoj mreži, uslijed čega je dolazilo do izgaranja glavnih osigurača u stambenim i poslovnim objektima i djelimično u distributivnoj niskonaponskoj mreži. Kako nezvanično saznajemo, to je proteklih dana bio slučaj u mnogim poslovnim zgradama poput Gradske uprave Grada Zenica, MUP-a ZDK, JU “Dom zdravlja” Zenica, kantonalnim ministarstvima, ali i u pojedinim školskim objektima i stambenim zgradama.

– Kao što je poznato, zadnjih 5 dana su niske temperature zraka u Gradu Zenica, a sistem daljinskog grijanja u gradu još nije u funkciji. Zbog toga se institucije, poslovni subjekti i domaćinstva uglavnom zagrijavaju električnom energijom, što uzrokuje preopterećenja na našoj niskonaponskoj mreži, uslijed čega dolazi do izgaranja glavnih osigurača u stambenim i poslovnim objektima i djelimično u distributivnoj niskonaponskoj mreži. Ekipe Elektrodistribucije Zenica promptno reaguju u svim slučajevima prekida napajanja u cilju što bržeg dovođenja objekata u naponsko stanje – izjavili su za Radio Zenit iz Služba za odnose s javnošću i informisanje kupaca ED Zenica.

Također, apeluju na korisnike njihovih usluga da racionalno koriste električnu energiju za zagrijavanje, jer postojeća distributivna mreža nije projektovana za uslove da svi kupci električne energije koriste istu za potrebe konstantnog grijanja.

Podsjećamo, u toku ove sedmice su prema odluci ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u ZDK Spahije Kozlića bili skraćeni časovi u osnovnim i srednjim školama koje se zagrijavaju putem daljinskog gradskog grijanja, prvenstveno zbog zaštite zdravlja djece i osoblja škola.

Očekuje se normalizacija snabdijevanja strujom, obzirom da je u popodnevnim satima počela isporuka toplotne energije prema gradu.

Autor: RADIO ZENIT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno