Info

Zbog čega vas mogu vratiti sa granice?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako provodimo dosta vremena spremajući se za put, nikada ne možemo biti u potpunosti ‘spremni‘. Provjeravamo dokumente, liste šta sve smijemo prenijeti preko granice, te da li smo sve spakovali, ali opet nešto ‘promakne‘.

Međutim, za neke stvari, ako nam ‘promaknu‘, možemo biti vraćeni nazad kući, prenosi radiosarajevo.ba. Imajući u vidu da se, obično, smještaj plaća unaprijed, te čak mnogi građani dižu i kredite kako bi otišli na ljetovanje, povratak s granice može biti skupo iskustvo. Kako bi to spriječili, morate paziti na ovih sedam stvari

Datum do kada vam važi pasoš

Iako veliki broj građana ljetni odmor provodi u Crnoj Gori, gdje se može ući koristeći ličnu kartu, dobar dio Bosanaca i Hercegovaca ovo vrijeme provodi u Europskoj Uniji ili Turskoj. Zbog toga je važno dobro provjeriti datum na vašem pasošu, jer to može biti razlog odbijanja prelaska preko granice.

Naime, u EU može ući svaki građanin Bosne i Hercegovine bez vize, ali može provesti samo tri mjeseca. Imajući u vidu da granični policajac koji provjerava vaše dokumente ne zna da li vi provodite dan, vikend, sedmicu ili tri mjeseca na teritoriji EU, vaše putne isprave moraju važiti minimum taj period.

Turska, s druge strane, ima pravilo koje kaže da vaš pasoš mora vrijediti barem šest mjeseci od ulaska u samu državu. Na ovo morate posebno paziti, imajući u vidu da mnogi u Tursku idu automobilom, a onda vas čeka dug povratak u Bosnu i Hercegovinu.

Tačni podaci u pasošu i avionskoj karti

Nešto što je specifično za zemlje bivše Jugoslavije su tzv. afrikati, odnosno slova č, ć, š, ž i dž. Zbog ovih slova isto tako možete biti vraćeni s granice, a evo i zašto.

Naime, ako vaše prezime ili ime u pasošu ne odgovara onom na avionskoj karti, postoji mogućnost da ćete biti vraćeni nazad s pasoške kontrole. Razlog je jednostavan – iako je nama logično da su Dževad i Dzevad ista osoba, granična policija će Dzevada smatrati drugom osobom te ga neće pustiti u avion, ako ime i prezime ne odgovaraju ‘u slovo‘.

Međunarodna vozačka dozvola

U slučaju da nemate međunarodnu vozačku dozvolu, možete imati velike probleme u inostranstvu. Ako prelazite granicu automobilom, morate pokazati, u velikom broju slučajeva, svoju saobraćajnu i vozačku dozvolu kako bi prešli granicu. Ta se provjera često radi kako bi granična policija provjerila da li imate međunarodnu vozačku dozvolu.

Srećom, u destinacije gdje građani Bosne i Hercegovine često putuju, poput Hrvatske i Crne Gore, ovaj dokument vam nije potreban. Ipak, ako idete dalje, definitivno se informišite da li vam je dokument potreban, kako bi ga imali na vrijeme.

Saglasnost za putovanje djeteta
U ovo doba, mnogi tinejdžeri se odlučuju na svoje prvo putovanje s prijateljima, a veliki broj njih putuje bez svojih roditelja. Ipak, to može biti i potencijalni razlog za brz povratak kući.
Naime, ako dijete ima 16 ili manje godina, važno je da se dobije pisana saglasnost roditelja kako bi bio dozvoljen prelazak granice. Naravno, ako putuje s roditeljima, to nije potrebno.
Isto tako, ako je riječ o djetetu koje dolazi od roditelja koji nisu u braku, potrebna je pisana saglasnost drugog roditelja kako bi bio omogućen prelazak granice.

Dokaz o smještaju i novac

Ako ste putovali u Hrvatsku tokom 2020. i 2021. godine, ovo vam nije strano. Ipak, postoje i određeni granični policajci koji će vam i danas tražiti dokaz o smještaju kako bi vam omogućili prelazak granice bez problema.

Osim dokaza o smještaju, potreban vam je i novac. Najlakše bi svakako bilo nositi debitnu ili kreditnu karticu, ali ako je u pitanju gotovina, morate biti oprezni. Veće količine gotovine se moraju prijaviti, a za ulazak u Hrvatsku vam je potrebno 35-70 eura (70-140 KM) po danu. Ipak, ovo se dosta rijetko provjerava.

Neplaćene kazne

Manje-više svaki vozač ima saobraćajnu kaznu ili dvije u svom životu, a neki i više. Obično se te kazne izmiruju na vrijeme, posebno zbog finansijske ‘nagrade‘ ako se ona plati u roku prvih osam dana (plaća se 50 posto iznosa). Međutim, ako slučajno zaboravite da platite neku kaznu ili se protiv vas vodi sudski postupak gdje ste bili dužni platiti neki novac, a niste, to može biti razlog da budete vraćeni kući. Srećom, možete provjeriti ovo vrlo jednostavno. Ako odete na stranicu Agencije za idenfikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, ovdje možete provjeriti status svojih kazni. U slučaju da imate neplaćene kazne i to granični policajac provjeri, možete otići u najbližu poštu, sve uplatiti te s uplatnicom ići dalje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno