Biznis

Završna konferencija USAID projekta “Budi inspiracija”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Završna konferencija USAID projekta “Budi inspiracija” – Počela Druga godišnja konferencija USAID-ovog projekta „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“ (Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration)

Mladi učesnici projekta „Budi inspiracija“ pronašli formulu pomirenja

Dvodnevna Druga godišnja konferencija USAID-ovog projekta „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“ (Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration), koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH), koja je okupila srednjoškolce i srednjoškolke iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, počela je danas u Sarajevu.  

Direktorica misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick u uvodnom obraćanju kazala je kako su problemi mladih u BiH velika nezaposlenost, politička apatija, ali i korupcija koja ih prisiljava da idu izvan ove države.

„Mi u USAID-u smo uvjereni da mladi nisu problem, štaviše mladi su rješenje. Posebno 260 mladih koji su danas ovdje i koji nisu samo iz BiH već iz Srbije i Hrvatske također. Tokom ove konferencije vidjet ćete dokaz šta mladi mogu uraditi ako im se pruži šansa i podrška“, istakla je J. Eslick.

Pokrenut 2018. godine, USAID-ov projekta „Budi inspiracija“ osnažuje i mobilizira mlade da postanu snaga za pomirenje i da poboljšaju uzajamno razumijevanje širom Bosne i Hercegovine. Tokom trajanja projekta učešće je uzelo preko 600 ucesnika iz 39 gradova i tri države (Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska).

Više 320 učenika koji su direktno učestvovali u programu, te 270 drugih učenika koji su učestvovali u različitim programskim aktivnostima. Samo ovi brojevi dovoljno nas inspirišu da radimo više, bolje i snažnije, da spojimo i osnažimo mlade da budu noseća snaga procesa pomirenja, te da unaprede zajedničko razumevanje, ne samo u BiH već i u širem kontekstu“, rekao je direktor NDI u BiH Nenad Simović, koji se zahvalio USAID-u na finansijskoj i svakoj drugoj podršci tokom projekta „Budi inspiracija“.

Učenica Mješovite srednje ekonomsko – ugostiteljske škole iz Travnika Hana Kolasević bila je sudionica projektne aktivnosti transformacija javnih površina (Paintback), koja je održana u Zenici. Kako kaže mladi su radili na inicijativama, koje imaju za cilj da prevaziđu prepreke i da na kraju svi zajedno odrastaju.

„Nažalost, u Travniku postoji situacija – dvije škole pod jednim krovom i svi se nadamo da će se taj problem prevazići. Smatram da projekti poput ovog podstiču pomirenje i važno je istaći da mladi nisu u sukobu, a to smo dokazali sudjelovanjem u projektu. Bilo bi dobro i poželjno da što više mladih sudjeluje u ovakvim projektima i da širi svoje vidike“, poručila je Kolasević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno