Info

Završetak školske godine u ZDK

U osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu danas će biti okončana nastava za ovu školsku godinu, koja se od sredine marta zbog pandemije koronavirusa realizirala on-line, potvrdila je Feni pomoćnica ministra za obrazovanje Bernadeta Galijašević.

– Izuzetak je jedino Osnovna škola “Hasan Kikić” u zeničkom naselju Tetovo, koja je kasnila i na početku ove školske godine, zbog završetka izgradnje nove zgrade škole. Ona će raditi i naredne sedmice, najavljuje pomoćnica ministra Galijašević, koja napominje da je još u toku upis učenika u prve razrede osnovnih škola.

U skladu sa zaključkom Ministarstva obrazovanja ZDK, koji je svim školama dostavljen u toku procesa realizacije on-line nastave, svi osnovci i srednjoškolci u tom kantonu uspješno će završiti razred te preći u naredni.

– Ove godine neće biti popravnih ispita u augustu, a Ministarstvo je donijelo i odluku da učenici ne mogu na kraju školske godine imati manju zaključnu ocjenu nego što su imali na kraju prvog polugodišta. Niko neće izgubiti godinu, odnosno ponavljati razred, a u toku je upis učenika u prve razrede srednjih škola – ističe predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK Đevad Hadžić.

Napominje kako 3.158 đaka završava deveti razred osnovnih škola, a za njih je, konkursom koji je raspisan 9. juna, obezbjeđeno 3.597 mjesta u 31 srednjoj školi. To su podaci bez općina Žepče i Usora, gdje je školstvo u ingerenciji lokalnih zajednica.

Konkurs za upis učenika u četverogodišnje srednje škole otvoren je do 16. juna, dok će učenici trogodišnjih škola imati tri dana više za izbor zanimanja za koje će se školovati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem