Nogomet

Završetak kvalifikacija za EURO 2020 na Novoj BH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kvalifikacije za EURO 2020, koje će se prvi put u historiji održati u 12 evropskih gradova ušle su u završnu fazu. Posljednji dueli bit će odigrani u periodu od 14. do 19. novembra, nakon kojih će biti poznato svih 20 reprezentacija koje će učestvovati na prvenstvu Evrope. Nova BH direktno će prenositi završne utakmice selekcija BiH, Srbije i Hrvatske.

Naša reprezentacija još uvijek ima matematičke i teoretske šanse za plasman na EP kroz grupu, ali za takav rasplet izabranici Roberta Prosinečkog moraju savladati Italiju, a Finska ne smije slaviti protiv Lihtenštajna. Takav scenarij je u domenu naučne fantastike, ali i pored toga Džeko i društvo u Zenici  dočekuju petorostruke prvake svijeta i, kada su ovakvi protivnici u pitanju, motiva ne smije nedostajati.

U prvom meču Italija je teško došla do pobjede, bilo je 2-1, a Mancini ima priliku da pobjedom obori rekord star 80 godina. Italija želi kvalifikacije završiti sa svim pobjedama, a ako upišu pobjedu i u Zenici, bit će im to deseta u nizu, što nikad nisu uspjeli. Zmajevi ciklus završavaju 18. novembra protiv najslabije selekcije u grupi.  Lihtenštajn nema pobjedu kući, BiH nema pobjedu na strani, obje selekcije imaju motiv, a Robert Prosinečki će sigurno željeti da uljepša statistiku i malo popravi dojam iz najlošijih kvalifikacija u historiji BiH. Utakmica je svakako test, iako nema značaj i bit će zanimljivo vidjeti kako će u takvoj atmosferi Prosinečki pripremiti i motivisati ekipu.

Pred Srbijom su također ostale dvije utakmice do kraja kvalifikacija. Prva je na programu Nove BH u četvrtak, 14. novembra, kada će izabranici Ljubiše Tumbakovića dočekati Luksemburg kojeg su već jednom savladali. Ovo je prilika i da selektor još jednom proba određene opcije pred baraž, jer je Srbija izgubila šanse da kroz kvalifikacije ode na prvenstvo Evrope. U prvom dvoboju ovih selekcija, Srbija je slavila sa 3-1. Tri dana kasnije, Orlovi kvalifikacije završavaju utakmicom protiv Ukrajine, koja je pod vodstvom Shevchenka doslovno prošla kroz kvalifikacije bez ijednog poraza. Uspjeli su savladati i Portugal, a nanijeli su i jedan od najtežih poraza Srbiji kada su je deklasirali sa 5-0. Ovaj poraz svakako boli, ali je ovo prilika i za makar malu osvetu i utješnu nagradu u vidu pobjede. Sigurno je da Srbija ima taj kvalitet, ali Ukrajina ima snažan tim i zato je ovaj meč, bez obzira na to što nema rezultatskog imperativa, jedan od derbija ovog kola.

Vatreni utakmicu odluke igraju 16. novembra u Rijeci na Rujevici. Hrvatska će ugostiti Slovačku u meču u kojem želi ovjeriti plasman na Euro. U određenim kombinacijama, Hrvatskoj je dovoljan i bod, ali sigurni smo da Dalić i društvo neće kalkulisati. Hrvatska je u gostima jedino uspjela savladati Slovačku i to ubjedljivo, i sigurno je da će na svom terenu učiniti sve da pobjedom sa svojim navijačima ovjere plasman na smotru najboljih ekipa Evrope. Karata za utakmicu odavno nema, a kapacitet stadiona svakako je mali i svi vjeruju da ako bi se ponovo igralo na Poljudu ili Maksimiru, da bi se i tada tražila karta više.

Raspored kvalifikacijskih utakmica reprezentacija BiH, Hrvatske i Srbije za  EURO 2020 koje možete gledati u programu Nove BH:

14.11. – Srbija – Luksemburg u 20:45
15.11. – Bosna i Hercegovina – Italija u 20:45
16.11. – Hrvatska – Slovačka u 20:45
17.11. – Srbija – Ukrajina u 15:00
18.11. – Lihtenštajn – Bosna i Hercegovina u 20:45



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno