Ostali sportovi

Završeno 18.državno kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu –Tri prva mjesta za Zeničane

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Završeno 18.državno kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu –Tri prva mjesta za Zeničane – U tehničkoj organizaciji ŠK “Čelik” Zenica i ŠS Federacije BiH, te domaćina JU “Dom penzionera sa stacionarom”, u Zenici je od 20. do 23.maja 2017. godine održano XVIII državno kadetsko i juniorsko prvenstvo-

Učestvovala je 41 ekipa iz Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, Šahovskog saveza Herceg-Bosne i Šahovskog saveza Republike Srpske sa ukupno 121 takmičarom i takmičarkom u 7 ženskih i 7 muških kategorija, u do sada najmasovnijem prvenstvu.

Prvenstvo je završeno proglašenjem pobjednika i dodjelom diploma, medalja i pehara najuspješnijim mladim šahistima i šahistkinjama.

Mladi zenički šahisti postigli su dobre rezultate. Faris Čunjalo bio je prvi u kategoriji M-20, Lorena Čerkez i Orhan Bečić državni su prvaci  u kategoriji do 8 godina.

Evel Karalić zauzeo je drugo mjesto do 16 godina, dok su Lana Zakić u kategoriji do 10 godina i Dino Marković do 18 godina bili treći.

Po dva prvoplasirana stiču pravo nastupa na Svjetskom i Evropskom prvenstvu

Iz tri zenička kluba nastupilo je 11 mladih šahista (Čelik-8, Preporod-2 i Napredak-1), 7 u muškoj i 4 u ženskoj konkurenciji. Pored navedenih plasmana zeničkih šahista ostali su ostvarili sljedeće plasmane:

Vedin Ćosić 4., Adna Avdić 5., Adna Agičević 6., Rayan Kapetanović 8. i Elvedin Jašarević 10.mjesto.

Igralo se u restoran-sali Doma penzionera u Zenici. Glavni sudija bio je IA Bajro Obuća (ŠSFBIH), a pomoćnici: FA Edhem Duraković (ŠSFBIH), IA Vlado Stojanović i IA Vitko Okiljević (ŠSRS), te DA Petar Bogut i DA Vjekoslav Živković (ŠSHB). Direktor turnira bio je Vincenc Šunjić.

U izjavi za medije na kraju prvenstva Vedad Šestić, predsjednik ŠK Čelik i predsjednik šahovskog saveza Zeničko-dobojskog kantona, istakao je da Zenica ove godine bila domaćin pet velikih takmičenja, pet velikih takmičenja u mlađim kategorijama. Zadovoljan je organizacijom i da je sve prošlo u najboljem redu. Na ovom prvenstvu BiH ističe uspjehe troje zeničkih mladih šahista iz ŠK Čelik, koji su osvojili prva mjesta u svojim kategorijama i još nekoliko zapaženih rezultata zeničkih šahista.

E.Imamović

Foto arhiva/RTV Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno