Zenica

Završeni radovi na revitalizaciji zgrade Sinagoge u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna ustanova “Muzej grada Zenice” u februaru ove godine organizirala je radove na tekućem održavanju nacionalnog spomenika Sinagoga, koji su trajali sve do sredine aprila, nakon čega je ovaj objekat dobio potpuno novu fasadu. Riječ je o sanaciji manjeg oštećenja na fasadi, nastalom zbog popravke vodovodnih cijevi, te osvježavanju fasade, kao i ornamenata na fasadi svojstvenih za pseudo-maurski stil, odnosno jevrejske sakralne objekte.

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora “Muzeja grada Zenica”, obavljeni su i radovi na sanaciji i uređenju cokle, rešme, te prebojene zaštitnom farbom rešetke na prozorima.

“Radovi su obavljeni u dvije faze, u skladu sa finansiranjem i vremenskim uvjetima. Projekat muzeja finansira Grad Zenica. Podsjećanja radi, riječ je o finalu dugotrajnih radova na revitalizaciji objekta”, kaže direktor Jašarević.

Zamjena krova i rešme urađena je 2009. godine i kako kaže direktor Jašarević, godinu kasnije zamijenjeni su podna izolacija i parket, dok su 2011. godine izvršeni restauratorski radovi na fasadi. U 2012. godini uređen je izložbeni salon, 2013. godine urađena je rekonstrukcija grijnog sistema, a godinu kasnije rekonstruisana je elektroinstalacija i postavljena nova rasvjeta u izložbenom salonu. Konačno, 2020. godine izvršena je sanacija oštećenih dijelova fasade i djelimično prebojavanje.

Valja istaći kako je u periodu od 2007. do 2020. godine upravo u Sinagogi, u organizaciji JU Muzej grada Zenica realizirano 145 programa, izložbi, koncerata i radionica. Također, Sinagoga je upravo zahvaljujući osoblju JU Muzej grada Zenic  proglašena nacionalnim spomenikom 2013. godine jer su upravo oni pripremili kompletnu dokumentaciju i obrazloženje za aplikaciju prema Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i to u
periodu od 2010. do 2012. godine. Gradsko vijeće Zenica je 22. februara ove godine na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, usvojilo Odluku o preuzimanju zgrade zeničke „Sinagoge“ iz posjeda Javne ustanove Muzej grada Zenica, s ciljem da ovaj nacionalni spomenik kulture ustupi na korištenje Jevrejskoj zajednici BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno