Kultura

Završena Međunarodna likovna kolonija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Završena Međunarodna likovna kolonija u Vranduku  – Danas je završena trodnevna Međunarodna LIKOVNA KOLONIJA pod nazivom „Kistom kroz Vranduk“, koja je održavana u periodu od 13.-15. maja 2016.godine. Organizator je bio Forum građana Vranduk, a suorganizator ove kolonije bio je atelje slikara Emina Skomorca iz Zenice..

Na likovnoj koloniji učestvovalo je 23 slikara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Lokacija gdje se održavala ova manifestacija bila je Srednjovjekovna tvrđava Vranduk i Bosanska kuća Vranduk, u kojoj se najčešće održava likovna kolonija Vranduk. Imamovića kuću je općina Zenica renovirala i preuredila za svrhe i potrebe kulture kao sto su likovne kolonije, književne večeri, rezidencijalni istraživački programi…

Tema ove likovne kolonije bila je, uglavnom, slike starog grada Vranduka prije izgradnje hidroelektrane.

Prvog dana realizovano je okupljanje, registracija slikara, smještaj i obilazak Vranduka. U subotu je otvorena likovna kolonija, kada su slikari neumorno stvarali preko 40 svojih djela, a naveče je organizovano druženje sa slikarima, uz muziku uživo i roštilj.

Zadnjeg dana organizovana je izložba urađenih slika, (koju je puno omela kiša, koja je nemilice padala, pa se ovaj dio programa morao održati u zatvorenom prostoru Bosanske kuće, nap.a.), prodaja, te svečano zatvaranje uz prigodno druženje, podjelu zahvalnica svim učesnicima kolonije, kao i drugim subjektima, koji su pomogli u realizacije ove kolonije. Nakon toga gosti su ispračeni svojim kućama, sa utiscima odlične organizacije, ambijenta gdje su radili, lepote Vranduka i njegove okoline, gostoprimstvom domaćina.

Kazali su, u izjavi za medije, da je Vranduk neiscrpna inspiracija za slikare i da će ponovo doći u Vranduk.

Veoma uspješna voditeljica manifestacije bila je Sedžida Beganović-Isaković, a glavni organizatori, vrijedni Ferhad Šehić, predsjednik Foruma građana Vranduk, te Emin Skomorac, vlasnik ateljea Skomorac.

Ovo je bila 2.likovna kolonija, koju je organizovao Forum građana Vranduk.

E.Imamović za Zenicablog

 

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno