Zenica

Završena međunarodna konferencija Medice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Sarajevu je završen rad međunarodne konferencije Regionalni dijalog Evropa – Bosna i Hercegovina, koja je okupila lidere, aktiviste, mirotvorce, kreatore politike, akademike i mlade ljude iz 18 zemalja. Zbog rastućeg nasilnog ekstremizma i širenja nasilne ideologije, organizatori konferencije “Medica” Zenica, Institut za mir i pravdu iz San Dijega i Mreža religijskih i tradicionalnih mirotvoraca su, kao primarni cilj konferencije, postavili borbu protiv radikalizma.

Tokom četverodnevne konferencije učesnici su posjetili Sarajevo, Tuzlu, Srebrenicu i Zenicu s fokusom na sagledavanje izazova i novih perspektiva u Bosni i Hercegovini po pitanju pomirenja, te identifikovanju uloge žena u izgradnji dijaloga i pomirenja. Na tematskim sesijama učesnici su govorili i o regrutiranju mladih osoba iz BiH, kako bi se pridružili različitim gupama u konfliktnim područjima. U otvorenim diskusijama došlo se do zaključka da su nasilne ideologije svojstvene gotovo svim većim religijskim tradicijama i ciljnim manjima iz gotovo svih vjera.

U utorak (05.05.2015.) učesnici su posjetili Identifikacijski centar (ICMP) u Tuzli.Tokom posjete Srebrenici, obavljena je zajednička judaističko – kršćansko islamska molitva, nakon čega su učesnici razgovarali sa predstavnicima udruženja i religijskih zajednica, kao i preživjelim žrtvama genocida. Ideja organizatora bila je suočavanje učesnika konferencije sa skorom historijom BiH kako bi bolje razumjeli posljedice rata i nove trendove nasilja kojima podliježe i BiH.

U srijedu (06.05.2015.) konferencija je nastavila svoj rad u “Medici” Zenica. U diskusiji učesnici su razmijenili mišljenja o doprinosu žene u izliječenju i pomirenju u postratnom periodu. Među ženama mirotvorkama, koje su govorile o procesima pomirenja, u svakodnevnom životu, našle su se, između ostalog, Nada Golubović, Rahela Džidić, Sabiha Husić, Besima Borić, Rada Žigić. Tokom razgovora žene mirotvorke iznijele su svoja viđenja trenutnih izazova ekstremizma, ali i općenito o ulozi žene mirotvorke u postratnoj BiH.

“Mi u BiH, smo bez obzira na sve poteškoće političke prirode, i dalje zainteresirani da prenosimo dio naših iskustava i da razgovaramo o pozitivnim i dobrim iskustvima, ali i da pričamo o onome što su posljedice rata, jer je to dio našeg života”, rekla je Sabiha Husić, direktorica “Medice” Zenica, rezimirajući rad četrverodnevne međunarodne konferencije Regionalni dijalog Evropa – Bosna i Hercegovina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno