Zabava

Završena finalna manifestacija XXII Festivala filma djece i omladine u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Završena finalna manifestacija XXII Festivala filma djece i omladine u Zenici – 19. decembra u Muzeju grada Zenica u 13:00h je zvanično završena finalna manifestacija XXII Festivala filma djece i omladine “Zenica 2020” u organizaciji Udruženja tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zenice i partnerstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Ovogodišnji Festival je bio posvećen profesoru i dugogodišnjem članu žirija Nedžadu Fejziću. Grand Prix Festivala je osvojio mladi Enis Prijić sa filmom Depressed, u kategoriji omladinskog filma, žanr eksperimentalni.

Festival je trajao šest mjeseci, od jula do mjeseca decembra kada je i upriličena finalna manifestacija a na raspisani oglas je pristigao 31 film iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona što potvrđuje kontinuitet i širi interes sa ovaj Festival.

Takmičenje je bilo u kategorijama dječijeg (osnovne škole) i omladinskog filma (srednje škole, studenti, organizacije civilnog društva i pojedinci starosne dobi do 22 godine), po žanrovima igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i spot. Odabir nominovanih kao i pobjedničkih filmova izvršio je stručni žiri u sastavu Zijad Softić, Mehmed Bajrić i Amir Mehmedinović.

U kategoriji dječijeg filma pobjede po žanrovima su odnijeli: Igrani film “Znam da ne znam ali ne znam da li znam” (autorice Lamije Mulahalilović i Merjeme Mujezinović iz Osnovne škola „Banovići“),  dokumentarni “Od zlata do blata”( autorice Amile Nalić i Almedine Mujkić iz Osnovne škola „Kiseljak“ – Tuzla), spot “Trejler za lektiru – Mak Dizdar: Kameni spavač”( autori Iman Mekić, Admir Bibić i Vahdet Ibrahimović  iz Desete Osnovne škole Ilidža), animirani  “Da mi je biti morski pas” (autorice Jasmina i Armina Feukić iz Osnovne škola „Gornja Tuzla“), eksperimentalni “Ne zaboravi cipele”( autori Ena Blažević i Adijan Dujak iz Katoličkog školskog centra Sveti Pavao, Zenica).

U kategoriji omladinskog filma pobjede po žanrovima su odnijeli: Igrani film “Šljive” (autorica Mirela Salihović), dokumentarni “Moja porodica u izolaciji” (autor Abdulah Hodžić iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo), spot “Sama” (autor Asmir Mahalbašić  iz Udruženja za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica), eksperimentalni “Depressed” (autor Enis Prijić iz Srednje tehničke škole Bugojno).

Zbog epidemije virusom Covid-19 i ograničenog broja mjesta finalna manifestacija se drugačije organizovala i umjesto svih nominovanih učesnika bili su pozvani samo učesnici pobjedničkih filmova kako bi se takmičili za Grand Prix Festivala.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno