Biznis Zenica

Završen sastanak Vlade FBiH, Sindikata i menadžmenta ArcelorMittala o situaciji u kompaniji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sjedištu Ministarstva energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak o situaciji u kompaniji ArcelorMittal Zenica, sa kojeg je poručeno kako su postignuti zaključci povoljni za sve radnike.

Sastanak je organizirao resorni ministar Vedran Lakić, a učestvovali su i predstavnici menadžmenta kompanije, te predstavnici sindikata, kao i federalni premijer, Nermin Nikšić.

Nakon susreta obratili su se medijima, saopštivši da imaju dobre vijesti za radnike, no o detaljima se nije moglo govoriti dok oni ne budu prezentovani delegatima Skupštine Sindikata ArcelorMittala, gdje će se odlučiti da li se prihvaća dogovoreno. Ukoliko do toga dođe, večeras će biti donesena odluka o prekidu štrajka.

“Naši su zahtjevi u najvećoj mjeri prihvaćeni. Možda ne na onaj način na koji smo tražili, ali, u konačnici, ljudi će dobiti isto – možda čak i više novca i time smo ispunili misiju”, naveo je Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Medijima se obratio i federalni premijer, poručivši kako Vlada stvara pretpostavke za poslovanje kompanija, a da Arcelor Mittal za to ima odlične uslove.

“Prošle godine su kroz prihod od dvije milijarde i sto miliona ostvarili dobit od 260 miliona. Stav Vlade FBiH je da to zaslužuje da uvaže radnike, poslodavci trebaju da se odreknu dijela dobiti za one koje im je donose. To smo precizno rekli vlasnicima i upravi”, naveo je Nikšić, izrazivši zadovoljstvo zbog danas dogovorenog.

Podsjetimo, kompanija u pregovorima koji su se vodili ove godine nije prihvatala zahtjev Sindikata za uvećanje ukupnih primanja za 25 do 30 posto, a njihova zadnja ponuda koju su iznijeli u subotu, sadržavala je jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od dva posto godišnje plaće, isplatu regresa, uvećanje naknade za topli obrok s pet na 7,5 KM te isplatu “bajramaluka” u novcu, u iznosu od 100 KM.

Ponuda nije sadržavala i uvećanje plaće, što je bio izričit zahtjev Sindikata, ali jeste i eventualnu isplatu bonusa, varijabilnog dijela plaće ako preduzeće bude iskazalo pozitivan poslovni bilans na kraju ove kalendarske godine.

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno