Info

Završen projekat „Superbus“ – Igrom do prihvatanja različitosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na ceremonjiji dodjele certifikata volonterima održanoj u hotelu Hollywood završen je projekat „Superbus“ – Igrom do prihvatanja različitosti podržan od strane PORTICUS fondacije, Austrija. Projekat je realiziran u periodu od 01. septembra 2017. do 31. augusta 2018. godine., a sve sa ciljem kako bi se pružila podrška djeci u učenju, te ojačali i uvezali mladi kroz volonterski angažman u lokalnoj zajednici.

Projekat se realizirao na području 7 bosanskohercegovačkih gradova: Sarajevo, Istočno Sarajevo, Goražde, Mostar, Gračanica, Maglaj i Srebrenica i bilo je uključeno ukupno 183 volontera. Kreirana je mreža mladih ljudi od dobi od 15-29 godina, koji su pružili ukupno 7000 volonterskih sati instruktivne nastave za 456 djece. Instruktivna nastava je organizirana za djecu koja su smještena u alternativnim oblicima brige ili odrastaju u porodicama pod rizikom od razdvajanja, te inače nemaju pristup besplatnim vanškolskim aktivnostima, instrukcijama i pomoći pri učenju.
Tim organizacije SOS Dječija sela BiH je implementirajući projekat „Superbus – Igrom do prihvatanja različitosti“ obučio volontere osnovama rada sa djecom i mladima kroz aktuelne teme: poštovanje ljudskih i dječijih prava, nejednakost, prevencija diskriminacije ranjivih društvenih grupa, prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, promocija volonterizma i vrijednosti multikulturalnosti.

„Organizacija SOS Dječija sela BiH je izuzetno ponosna na sve mlade koji su bili uključeni u projekat. Svi mladi koji su volontirali sat ili više sedmično sa djecom i podržali ih u učenju dobili su trenig iz „playpedagogije“ kao i trening upravljanja projektnim ciklusom. Kroz projekat „Superbus – igrom do prihvatanja različitosti“ mladi volonteri su postali pozitivan uzor djeci s kojom su radili, a naučili su i kako funkcionira nevladin sektor i na koji način mogu sami rješavati probleme u svojoj lokalnoj zajednici“– istakla je Tatjana Rukavina Fazlić, saradnica za mobilne edukativne aktivnosti.

O SOS Dječijim selima BiH
U Bosni i Hercegovini djeluju dva SOS Dječija sela – u Sarajevu i Gračanici, u kojima se, kroz porodični model brige osigurava toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja. Prema konceptu SOS Dječijih sela, u svakoj porodičnoj kući živi SOS mama sa najviše šestero ili sedmero djece i oni čine jednu SOS porodicu. U ovom porodičnom modelu brige, djeca imaju mogućnost odrastanja uz ljubav, poštovanje i sigurnost u atmosferi u kojoj se izgrađuju trajni emocionalni odnosi. U sistemu socijalne zaštite, SOS Dječija sela BiH su jedinstvena organizacija koja brine o djeci do njihove potpune samostalnosti, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost. Dodatno, prepoznali smo rastuću potrebu da zaštitimo biološke porodice od razaranja i ne samo zaštitimo, nego održimo na okupu i osnažimo njihove kapacitete. S tim ciljem je 2008. godine pokrenut Program jačanja porodice u Sarajevu, Mostaru i Goraždu, a odnedavno i Srebrenici, Maglaju i Gračanici. Mi smo jedina organizacija u BiH koja se bavi prevencijom odvajanja djece od njihovih porodica porijekla. Edukativni programi pružaju podršku kako formalnom, tako i neformalnom obrazovanju djece i mladih, no uporedo pomažemo roditeljima, nastavnom osoblju i profesionalcima unutar zajednice s jednim zadatkom da djeca i mladi ostvaruju što bolje rezultate u obrazovanju, stvarajući si prilike za uspješan život.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno