Kultura

Završen četvrti dokuMfest, obilježen filmovima o Repetitoru, FM Jamu i blues kampu Lonjsko polje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Završen četvrti dokuMfest, obilježen filmovima o Repetitoru, FM Jamu i blues kampu Lonjsko polje – U Zenici je od 9. do 13. 9. u čitaonici Gradske biblioteke i klubu Zona, održan četvrti bh. festival muzičkih dokumentaraca na kojem je prikazano 10 filmova i predstavljeno 8 muzičkih knjiga.

Organizator, neprofitno nevladino udruženje ”Zona muzike”, za program četvrtog festivala ”dokuMfest” i jedine tematske smotre muzičkih dokumentaraca u Bosni i Hercegovini izabrao je deset naslova iz recentne regionalne produkcije.

Festival je otvorio ”Poj mi pesem” (Pjevaj mi pjesmu) Mirana Zupaniča o legendarnom slovenačkom rock autoru Vladi Kreslinu, a u nastavku su prikazani ”Priča iza rime”, kratki film Elme Fetić čiji su glavni junaci Frenkie i Kontra iz znamenitog FM Jam kolektiva, ”Železne stopinje” o metal rock sceni u Sloveniji autora Denisa Brnčića, neobični jedan album-osam spotova-jedan film ”Delta val” o sarajevskoj aler rock grupi Propeler u režiji Damira Bašića, ”Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice”, ”Zenica blues: od Perviza do Arene” Sanje Mlađemović Stević, Dok nas glazba ne rastavi” o zagrebačkoj rock grupi Mnogi Drugi u realizaciji Anite Nadj, Od Lonjskog polja do Memphisa”, film Mire Dimića o jedinstvenom blues kampu Lonjsko polje, ”Suženi snovi” o zatvorskom koncertu beogradske rock grupe Repetitor koji potpisuje autorski dvojac Igor Čoko i Lea Vahrušev, te Električni orgazam za ljude budućnosti” autorice Marije Vukić.

Festivalsku plaketu za najbolji film dobio je ”Suženi snovi”, a posebne plakete za inspirativne priče pripale su studentici Elmi Fetić za nadahnutu ”Priču iza rime” i Miri Dimiću, sisačkom rock bubnjaru koji stoji iza blues kampa u Lonjskom polju, svjetski jedinstvene škole bluesa za mlade koju je predstavio u svom dokumentarcu ”Od Lonjskog polja do Memphisa”.

Dvije epizode dale su poseban pečat ovogodišnjem dokuMfestu.

U prvoj, zenička se publika družila sa autorima još nezavršenog dokumentarnog filma o Indexima, Bojanom Hadžiabdićem i Zoranom Kuburom (slika gore), koji su, uz prepričavanje nekih zanimljivih detalja sa snimanja, prvi put javno prikazali tri vrlo zanimljiva video materijala, poput priče o nastanku famozne ”Plime” i amaterskih filmskih zabilješki sa turneje Indexa po SSSR-u, 1972. godine, iz tek otkrivene privatne arhive Fadila Redžića.

Drugi trenutak je simboličan – dokumentarac o 55 godina zeničke scene, ”Zenica blues: od Perviza do Arene”, prvi je film u kojem je koprodukcijski, zajedno sa RTV Zenica, sudjelovala ”Zona muzike”, ostvarujući tako jednu od temeljnih ideja festivala da bude poticajan za bh. produkciju muzičkog doku filma.

DokuMfest je imao i vrijedan prateći književni program.

U organizaciji Gradske biblioteke Zenica, na otvaranju festivala predstavljene su nove knjige iz zagrebačke Rockmark knjižare (Woodstock, Freddie Mercury, Dave Grohl, KUD Idijoti, Štulić, Tina Turner), te u nastavku festivala ”Koraci”, autobiografski roman koji je tuzlanski reper Frenkie napisao zajedno s mladim književnikom Borisom Lalićem, i ”Trenutak koji čekam”, knjiga o sisačkoj rock sceni autora Mire Dimića.

glas.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno