Kultura

Završen 19. festival bh. drame Zenica 2020 – online

Završen 19. festival bh. drame Zenica 2020 – online – Posljednji dan 19. festivala bh. drame Zenica 2020 – online protekao je u znaku dodjele Specijale nagrade „Adem Ćejvan“ i u znaku čitanja nagrađenog dramskog teksta „Babylon blues“ autora Darija Bevande.

U nedjelju, sedmog festivalskog dana, od 19.30 sati online publika je imala priliku gledati dodjelu Specijalne nagrade „Adem Ćejvan“ koja je ove godine pripala glumici Ireni Mulamuhić. Nagradu je dodijelio direktor Festivala i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović.

U 19.45 sati je upriličeno scensko čitanje dramskog teksta „Babylon blues“ autora Darija Bevanda. Dario Bevanda je sa ovim tekstom osvojio prvu nagradu na Konkursu za najbolji dramski tekst koji je objavilo Bosansko narodno pozorište Zenica u aprilu 2019. godine. U scenskom čitanju su učestvovali glumci i glumice iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Enes Salković, Siniša Vidović, Lana Zablocki, Saša Handžić, Zlatan Školjić, Lana Delić, Sabina Kulenović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahnjić i Robert Krajinović. Rediteljica scenskog čitanja je Lajla Kaikčija.

  1. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online je zvanično zatvoren u 20.45 sati. Festival je proglasio zatvorenim direktor Miroljub Mijatović. Direktor Mijatović se zahvalio na pažnji svim gledateljima online Festivala i poželio da naredni Festival u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica ispuni pozorišne prostorije publikom kao i prethodnih osamnaest Festivala bh. drame.

Sve programske aktivnosti Festivala su dostupne na Youtube kanalu BNP Zenica, te će publika imati priliku da naknadno pogleda propuštene sadržaje.

U četvrtak, 11. juna u 18 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će upriličena izvedba predstave za djecu „Ježeva kućica“prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportski m centrom Kakanj i Centrom za kulturu Zavidovići. Predstava će biti izvedena uz sve propisane mjere zaštite od virusa korone.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem