Info

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK plaća biomedicinski potpomognutu oplodnju

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK) i službeno je na svojoj web stranici obznanio na koji način i pod kojim uslovima zdravstveni osiguranici tog kantona mogu aplicirati za ostvarivanje prava na postupak biomedicinski potpomognute oplodnje na teret tog zavoda.

ZZOZDK je, naime, nakon provedenog javnog oglasa zaključio još prošlog mjeseca ugovor sa privatnom zdravstvenom ustanovom Ginekološka poliklinika “Korak do života” iz Tuzle, koja se bila jedina blagovremeno i prijavila na javni poziv.

– Ugovor je potpisan do kraja 2021. godine i osigurana lica će to pravo moći ostvariti samo u toj zdravstvenoj ustanovi. Pred kraj ove godine, kada nam bude usvojen Finansijski plan za 2022. godinu, raspisat ćemo novi javni poziv, za narednu godinu. Očekujemo da će nam se tada prijaviti više ustanova, jer ima dobrih ustanova u Mostaru, Sarajevu koje se ovog puta nisu prijavile – ističe direktor ZZOZDK Omer Škaljo.

Napominje da su od 16. septembra 2021. godine, od kada je zvanično stupila na snagu Odluka o pravu na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret sredstava ZZOZDK, prestali zdravstvenim korisnicima refundirati troškove tog postupka u iznosu od 2.600 KM.

– Važno je napomenuti da se zahtjev za odobrenje postupka biomedicinski potpomognute oplodnje dostavlja Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica, koja je formirala Konzilij od svojih ljekara, koji će odlučivati o daljnoj proceduri – dodao je Škaljo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: