Info

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK: o “e-receptima”, “markicama”, ortopetskim pomagalima…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK: o “e-receptima”, “markicama”, ortopetskim pomagalima… – Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona završio je proces ugovaranja usluga sa zdravstvenim ustanovama s područja ovog kantona i kampanju “Kupi markici, ne plaćaj participaciju”, kojom su za prva tri mjeseca ove godine oprihodovana sredstva veća od 840.000 KM. Ovo povećanje prihoda je direktni rezultat akcije kupovine markica za osigurana lica u koji su se osim građana uključilo i nekoliko privrednih subjekata, koje su za svoje radnike kolektivno kupili markice.

– Proces ažuriranja podataka još uvijek nije završen, ali se može zaključiti da je markicu kupilo više od 42.000 osiguranika i svi će kupovinom markice imati višestruku korist prilikom korištenja zdravstvenih usluga – kazala je direktorica Zavoda Mirzeta Subašić. Upravni odbor Zavoda usvojio je odluku o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, zubnoprotetske pomoći i nadomjestaka. Ovom odlukom značajno je proširena lista za ortopedska i druga pomagala za oko 22 posto u odnosu na dosadašnja prava osiguranika i korisnika, a na području Zeničko-dobojskog kantona, u općinama Žepče, Visoko, Vareš i Olovo, počela je i primjena e-recepta.

Press Zavoda zdravstvenog osiguranja  Zeničko-dobojskog kantona

1. Okončan proces ugovaranja sa zdravstvenim ustanovama

Usvajanjem Finansijskog plana za 2018. godinu, stekli su se uslovi za potpisivanje ugovora za finansiranje zdravstvene zaštite po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama, tako da je Zavod do kraja januara završio proces ugovaranja sa svim zdravstvenim ustanovama. Zdravstvene ustanove su dobile 13 miliona više sredstava u odnosu na početak 2017. godine, što omogućava obezbjeđivanje kvalitetnije zdravstvene zaštite i šira prava po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima.

2. Počela primjena aplikacije e-recepta u Žepču, Olovu, Varešu, Visoko

Nakon višemjesečnog rada i provedenog tendera, počela je primjena e-recepta. Aplikacija je uspješno instalirana u općinama Žepče, Olovo, Vareš, Visoko, Kakanj i Breza, a danas (utorak) počinje i u Tešnju, do kraja sedmice i Usori i Doboj-Jugu, zatim Maglaju i Zavidovićima, a do kraja aprila i u Zenici.
Iako je novost za sve, primjena e-recepta ima jako pozitivne reakcije, kako od apoteka, ljekara, tako i pacijenata.

Uvođenje e-recepta ima višestruke prednosti: od olakšica ljekarima u propisivanju recepata, ispravnog pisanja i isključivanja grešaka u propisivanju lijekova u skladu sa važećom legendom za pisanje, tačnog definisanja doze i količine propisanog lijeka u liječenju pacijenta.
Za Zavod to znači da će se regulisati potrošnja lijekova: od automatske kontrole pri propisivanju lijeka u skladu sa važećim uputstvom, kao i količinom propisanog lijeka za period liječenja pacijenta, ali i omogućiti jednostavnu kontrolu potrošnje lijekova kroz dnevne izvještaje o potrošnji po ljekarima, domovima zdravlja, originalnim pakovanjima, zaštićenim nazivima lijekova…

Osigurana lica će uvođenjem e-recepta dobiti brzu i kvalitetnu uslugu i mogućnost realizacije, odnosno podizanja lijeka u bilo kojoj apoteci u našem kantonu.
Do kraja ovog mjeseca, e-recept trebao bi okončan u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

3. Završena kampanja “Kupi markicu, ne plaćaj participaciju”.

Sa 31. martom završena je kampanja “Kupi markicu, ne plaćaj participacaju”. Poznato je da je ovo novi, pionir projekat u Ze-do kantonu.

Zavod je zadovoljan urađenim, jer su velika javna i privatna preduzeća prepoznali stvarne benefite koje će imati njihovi uposlenici i kupili markice za svoje uposlenike, kao što su: Rudnik mrkog uglja Kakanj za 1600 uposlenih, Termoelektrana Kakanj za 406 , Općina Kakanj za 117, Trgošped za 126, Delibašić-Poliuretani Kakanj, Prevent Visoko, zatim Opća bolnica i Dom zdravlja Tešanj, Rad Tešanj, Man Humel Tešanj, Dom zdravlja Zavidovići, RTV Zenica, Gradska groblja, Deponija Moščanica, Dom zdravlja Zenica, Centar za socijalni rad, VIK, Dom i porodica.

Premije- markice nisu nikakav dodatni namet. Prihodi od premije i prihodi od participacije su prihodi Zavoda, tako da je glavni cilj uvođenja markica ostvarivanje benefita osiguranih lica.

Pravi efekti od markice očekuju se narednih godina kad većina osiguranih lica shvate da stvarno imaju benefite od kupovine markice.

4. Upravni odbor usvojio Odluku o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, zubnoprotetske pomoći i nadomjestaka

Upravni odbor Zavoda je na sjednici od 29.marta usvojio Odluku o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, zubnopretetske pomoći i nadomjestaka, koja će se uskoro naći i pred zastupnicima Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Finansijskim planom za ortopedska i druga pomagala planirano je 5.700.000 KM. U odnosu na 2017. godinu, to je za 22% više sredstava upravo za šira prava po novoj Odluci za ortopedska i druga.

5. Zaključak:

Sve ove novosti imaju za cilj obezbjeđivanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite i šira prava po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Zavod je za prva tri mjeseca 2018. godine ostvario veće prihode od planiranih. Ovakav rezultat nije se desio godinama, da na samom početku godine prihodi budu veći od planiranih.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno