Zenica

„Zavod za bolesti ovisnosti ZDK“ – Predavanje u džamiji „Bosna“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Zavod za bolesti ovisnosti ZDK“ – Predavanje u džamiji „Bosna“- U četvrtak 30.6.2016, nakon podne namaza, u džamiji „Bosna“ predstavnici JZU „Zavod za bolesti ovisnosti ZDK“, direktor Zavoda, Prim.dr.sc.med. Jasmin Softić, spec.neuropsihijatar , te šef Odjeljenja za rehabilitaciju i resocijalizaciju u Zavodu, dr.sc. Mirnes Telalović, prisutnim džematlijama/kama održali su predavanje u vezi bolesti ovisnosti, prevashodno onih kojima se Zavod „bavi“, objavili su organizatori na stranici džamija „Bosna“. Bilo je zapaženo prisustvo džematlija/ki.

Powerpoint prezentacije uz stručno i istovremeno, slušaocima prilagođeno pojašnjenje, na temu „Socijalni faktori ovisnosti“, te „“Droga – priče iz komšiluka“ izložene od strane dr. Telalovića, odnosno dr. Softića, nisu mogle nikoga od prisutnih ostaviti ravnodušnim.

-Većina nas, u većoj ili manjoj mjeri, imali smo do ovoga predavanja, svoj pogled na ove pojave u društvu, odnosno u našim sredinama u kojima obitavamo. Međutim, sve nas je zaprepastila činjenica, da dnevno kroz Zavod prođe veliki broj onih uključenih u neki vid tretmana „odvikavanja“, koji ovaj Zavod pruža različitim kategorijama ovisnika. Iz prezentovanih materijala, jasno se može zaključiti da su bolesti ovisnosti, kao i ovisnici, prisutni upravo „tu među nama“ i da je obaveza sviju nas da se educiramo po ovom pitanju, a sve u cilju našeg doprinosa neutralizaciji odnosno umanjenju ovih pojava, jer smo i mi jedana od „karika“ u lancu koja ima direktan ili indirektan uticaj na sve te pojave, kažu u svom izvještaju organizatori ovog predavanja

Dakle, jedno veoma korisno predavanje, koje neće ako Bog da biti kraj saradnje sa Zavodom, već naprotiv, obostrano je zaključeno, da zajedničkim djelovanjem više organizovanih institucija i borba protiv različitih vrsta ovisnosti će biti uspješnija.

Inače, JZU „Zavod za bolesti ovisnosti ZDK“ postoji već 10 godina i postao je prepoznatljiv u cijeloj BiH pa i šire. JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“ je specijalizovana ustanova za prevenciju, tretman i rehabilitaciju ovisnika. Značajan dio aktivnosti Zavoda predstavlja prevencija bolesti ovisnosti, i u tom pravcu je razvijeno niz projekata i programa usklađenih sa realnim potrebama i mogućnostima ciljane populacije (učenici, roditelji, nastavnici, policija, vjerski službenici, socijalni radnici, psiholozi, medicinski radnici, itd.). Fokus preventivnih aktivnosti je u edukacijskom dijelu. Izdavačka djelatnost Zavoda je obimna a neki od produkata su: brošure, afiše, plakate, knjige, dokumentarne filmove i slično.

E.Imamović
Foto Edin Ibrahimagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno