Biznis

Zaustavljen trend masovnog proširivanja i zasađivanja malinjaka​

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaustavljen trend masovnog proširivanja i zasađivanja malinjaka​ – U srebreničkoj opštini uzgajivači maline smanjuju površine zasađene tim bobičastim voćem i uništavaju dijelove malinjaka, zbog, kako kažu, neizvjesnosti cijene već nekoliko godina, kao i nedostatka radne snage za berbu, što je zaustavilo trend masovnog proširivanja i zasađivanja novih malinjaka, koji je bio aktuelan prije nekoliko godina na području ove, ali i susjednih opština Bratunac i Milići.

Brojna domaćinstva u srednjem Podrinju su zbog dobre cijene prije nekoliko godina zasadila malinjake, očekujući bolji profit, pa su njive koje su zasijavane kukuruzom i povrćem bile pretvorene u malinjake, a sada su na mnogima ponovo kulture koje su decenijama na njima uzgajane.

Smanjenje cijene maline i neizvjesnost o njenoj visini do kraja berbe doveli su do smanjenja broja malinara i površina pod ovom kulturom.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge “Srebrenica” Ivan Todić rekao je da je u opadanju broj proizvođača, ali i površine pod malinjacima, a ove godine su i vremenski uslovi negativno uticali, pa je rod maline značajno umanjen u odnosu na prethodne godine.

“Međutim, kvalitet i cijena maline su bolji nego prošle godine i to je satisfakcija za proizvođače”, ocijenio je Todić.

On je potvrdio da ni hladnjača u vlasništvu zadruge na čijem je čelu još nije formirala konačnu cijenu maline, ali da će ona biti veća od tri KM po kilogramu.

“Mi pratimo tržište i cijene u okruženju. Nemamo dnevnu, nego se odredi cijena na kraju berbe, koja treba da zadovolji i proizvođače i tržište”, pojasnio je Todić i dodao da je veoma važan korektan odnos otkupljivača prema proizvođačima čiji se broj smanjuje.

On je konstatovao da će ove godine biti otkupljene manje količine maline nego prethodnih godina.

Todić je naveo da u opštini Srebrenica posluje šest hladnjača koje se bave otkupom i skladištenjem jagodičastog voća i njihovi kapaciteti su znatno veći od količina koje se proizvedu na ovom području.

Sve hladnjače u srebreničkoj opštini, pa i u susjednom Bratuncu, bave se otkupom i skladištenjem maline i kupine. Ukoliko ne prošire asortiman doći će u nezavidan položaj, a postoji mogućnost otkupa, skladištenja i prerade i drugog voća što omogućava stalnu uposlenost i veću iskorištenost raspoloživih kapaciteta”, istakao je Todić.

On je pojasnio da je srebrenička zadruga prošle godine otkupila 500 tona jagodičastog voća, a da će ove godine otkupiti 300 tona jer se orijentisala na preradu i otkup zaleđene robe i njen plasman na evropsko tržište.

Todić je rekao da je kapacitet zadružne hladnjače hiljadu tona robe, da na svojim plantažama uzgajaju organsku malinu i kupinu na 13 hektara i šest hektara su ove godine zasijali krompirom.

Zadruga u posljednje vrijeme prioritet daje preradi i pakovanju jagodičastog voća, što joj obezbjeđuje plasman na evropsko tržište i bolju zaradu.

akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno