Info

Zatezne kamate iscrpljuju firme

Prepreke u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta u BiH
Prepreke u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zatezne kamate iscrpljuju firme- Vrlo često spominjana teza o nepovoljnom poslovnom okruženju je dokazivana sa činjenicom da firme u Bosni i Hercegovini rade po visokim nametima i porezima.

Pritisnute dugovima, firme vrlo često ne stižu na vrijeme izmiriti obaveze uključujući i rate za kredite. Zbog toga su suočene sa zateznim kamatama, koje se u Federaciji BiH kreću 12 posto na godišnjem nivou. U RS-u zatezna kamata iznosi 0,05 posto dnevno ili 18,25 posto godišnje. Zbog toga su privrednici u RS-u tražili smanjenje kamate za 6,25 posto, odnosno izjednačavanje sa stopom u FBiH.

Blokirane firme

Portparol Privredne komore RS-a Vladimir Blagojević kaže da bi se izmjenom stope zatezne kamate malo poboljšao poslovni ambijent.

– Nije dobro da u RS-u budu lošiji uslovi poslovanja nego u FBiH. Visoka zatezna kamata iscrpljuje finansijski potencijal privrede i stanovništva, te umanjuje razvojni potencijal RS-a – rekao je Blagojević. Naveo je da se, prema nacrtu zakona koji treba izmijeniti regulativu u ovoj oblasti u RS-u, predviđa ušteda privredi od 53 miliona KM godišnje.

Ovaj problem pogoršan je i činjenicom da mnoge firme ne mogu izmiriti sve obaveze i dugovanja, jer se i njima duguje po raznim osnovama. Kako je za Faktor izjavio predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić, čak je i zatezna kamata u FBiH veoma visoka i za pet godina može iznositi koliko i sama glavnica duga.

Normalan okvir

– Pogotovo zatezna kamata za neplaćeni PDV je visoka i to veoma opeterećuje firme, utječe na likvidnost firme i automatski ih dovodi u finansijsku blokadu. Zatezne kamate bi trebalo dovesti u neke normalne okvire, odnosno od 0,1 posto na mjesečnom nivou – rekao je naš sagovornik.

Majić je podvukao da nijedan privrednik ne želi dugovati novac, pogotovo ne državi za PDV ili za doprinose, ali poslovno okruženje čini da firme nemaju novca.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno