Naše

Zašto sam za izgradnju HE „Janjići“?!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zašto sam za izgradnju HE „Janjići“?! – Grad Zenica, koji ima nešto više od 110.000 stanovnika, posjeduje ljudski i stručni potencijal da realizira sve projekte iz oblasti energetske efikasnosti, a što mu omogućavaju i prirodni resursi:
– hidro potencijal
– ugalj
– zračni (vjetro elektrane)
– sunčana energija (paneli za dobijanje el.energije).

Sve navedene potencijale za proizvodnju energije treba iskoristiti uz maksimalnu zaštitu životne sredine, a Zenica bi objektivno trebala imati postrojenja za proizvodnju električne energije minimalne snage 50 MW. Ova količina električne energije može u zimskom periodu gradu osigurati grijanje u slučaju, iz bilo kojeg razloga, prestanka grijanja iz kompanije „ArcelorMittal“.
Osim toga, ovakvim energetskim postrojenjem, Grad bi na ime koncesije inkasirao oko 10.000.000 KM, a uz to bi i stalni posao dobilo minimalno 100 radnika. Iskorištavanje hidropotencijala rijeke Bosne na području Zenice, na planiranoj Hidroelektrani „Janjići“, ZADOVOLJENI su svi zahtjevi koji se moraju ispoštovati za gradnju protočne-pribranske hidroelektrane.

Za projektnu dokumentaciju, na kojoj su radili svjetski i domaći stručnjaci, korišteni su sljedeći pravni okviri:
– Međunarodni pravni okvir
– Nacionalno zakonski okvir
– Federalni zakonski okvir
– Kantonalni zakonski okvir

Svi propisani pravni uvjeti za izgradnju Hidroelektrane „JanjićiW su ispunjeni. Nažalost, ekolog, gospodin Akif Smajlović, traži zabranu gradnje HE „Janjići“, a kao razlog protiv navodi kako će ”jezero, koje će nastati gradnjom HE „Janjići“, biti stanište komaraca, a posebno komaraca iz Egipta”.
Zato sam odlučio odgovoriti gospodinu Akifu Smajloviću, ali i drugima koji su u zabludi
Naime, protočnih i protočno-pribranskih hidroelektrana u svijetu je jako puno. Samo na rijeci Dravi u Sloveniji ima ih osam (8), sve jedna do druge; na Dunavu su takve Đerdap 1 i Đerdap 2, na Neretvi imaju dvije te jedna, HE „Jablanica“, koja je jedina akumulaciona, sa jezerom dugim 25 km.
Sve su one u funkciji i donose finansijsku dobit društvenoj zajednici i lokalnom stanovništvu. Jezera prirodnih i vještačkih ima na svakom koraku. Tako imamo i jezero na Mošćanici, na području grada Zenice. Najveće jezero u Evropi nalazi se u Livnu- Buško jezero.

Samo kod nas u Zenici, zbog neupućenosti u rad protočno-pribranske hidroelektrane od strane gospodina Akifa Smajlovića, koji na osnovu pretpostavki i animira stanovništvo Zenice da spriječe izgradnju HE „Janjići“, ostaje neiskorišten potencijal.
Zbog takvih ekologa i sličnih protivnika, želim objasniti i koja je svrha vještačkog jezera u procesu rada HE „Janjići“.
Naime, sama riječ vještačko jezero dovodi u zabludu osobe koje ne poznaju svrhu njegovog postojanja, jer izgradnjom brane samo se povećava nivo rijeke Bosne (ispred brane) u dužini od dva i pol kilometra (2,5 km).
Na taj se povećava potencijalna energija vode na radnom kolu turbine, koja se zatim, preko generatora, pretvara u električnu energiju po formuli:

P= Q x H x 9,81 X 0,9.
P – snaga u megavatima
H – visina vodenog stuba ispred brane HE
Q – količina vode u m3/sec
9,91 – sila zemljina teža
0,9 – stepen iskorištenosti postrojenja

Voda u količini od 50 m3/sec do 120 m3/sec (količina ovisi o godišnjem dobu i prirodnim padavinama, kiša itd.) odlazi iz vještačkog jezera neprekidno na radno kolo hidroelektranine turbine, a zatim u korito rijeke Bosne, prema Zenici i Crnom moru.
Napominjem gospodina Akifa Smajlovića i sve Zeničane koje je animirao da se protive izgradnji HE „Janjići“, kako u mjestu „Kanal“, također u Zenici i također na rijeci Bosni, već postoji klasična brana.

Brana je u vlasništvu kompanije „ArcelorMittal“, a ispred brane je vještačko jezero u dužini najmanje jedan kilometar, iz kojeg „Mittal“, za svoje potrebe, uzima 10 m3/sec vode.

Na godišnjem nivou, preko brane prelazi 70 m3/sec neiskorištene vode, a ni jezero, ni brana, ni buka koju stvara voda ne smetaju nikome. Na istom principu radit će i HE „Janjići“, ali razlika je u tome što neće biti preljeva, nego se preljev usmjerava na radno kolo turbine i proizvodi električnu energiju, koja bi, na godišnjem nivou, društvu mogla donositi minimalno 15.000.000 KM. Da li smo toliko bogati da zanemarimo ove efekte?
Drugi razlog zbog čega se protivi izgradnji HE „Janjići“, gospodin Akif Smajlović navodi da se, po njemu, treba graditi vjetroelektrana, na planinskom vrh kod Zenice. Po njemu bi se izgradnjom vjetroelektrana povećalo strujanje zraka u Zenici.

Gospodinu Smajloviću, a i drugima, poručujem da treba graditi sve što povećava energetsku efikasnost grada Zenice i BiH, ali treba realizovati projekte koji će ispoštovati sve propise za izgradnju.
U slučaju vjetroelektrane, potrebno bi bilo uraditi sljedeće:
– Utvrditi godišnji prosjek dana dana i jačine strujanja vjetra na planini Vepar
– Izgraditi pristpni put do Vepra u širini od 4 metra, jer se moraju dovesti dizalice, bageri, dijelovi vjetroelektrane, a samo krilo vjetroelektrane dugo je minimalno 20 do 40 metara. Zavisno od snage.

Da bi sve bilo i ekonomično, mora se montirati minimalno 20 vjetroelektrana, a Vjetro park u Duvnu, snage 50 MW, koštao je 71 milion eura, za što je Njemačka dala kredit od 70 miliona eura, a Vlada FBiH jedan milion.
Pa izvolite gospodine Smajloviću, dajte ponudu pa neka se napravi idejni projekat te bi se dalje moglo pričati o realizaciji izgradnje vjetroelektrane.
Gospodin Akif Smajlović kaže i kako će se izgradnjom vjetroelektrana povećati strujanje zraka kroz Zeničku kotlinu, što mu poručujem da također nije u pravu.

Naime, vjetroelektrana nije ventilator. Ventilator ima elektromotor, koji troši električnu energiju za pokretanje rotora ventilatora pa se na taj način povećava strujanje zraka. Elise, odnosno krila vjetroelektrane, pokreću se tako što kinetičku energiju zraka koriste kao potencijalnu te na taj način dolazi do kružnog kretanja, koje se prenosi na generator vjetroelektrana i pretvara u električnu energiju.
To znači da se smanji kinetička energija (brzina vjetra) pa se, logično, strujanje zraka u Zenici neće povećati, nego dodatno i smanjiti. Nadam se da sam ponudio neke odgovore, razrješio dileme, a dobro bi bilo da se u našoj zemlji svako bavi poslom za koji je stručan i o kojem barem nešto zna.
Razni „ekolozi“ i drugi protivnici svega i svačega, a koji se, u principu, ne razumiju u ovu tematiku, sigurno neće doprinjeti razvoju naše domovine i otvaranju novih radnih mjesta, koja su nam nepohodna kako bismo zadržali naš narod.

Proizvodnja električne energije je razvojna šansa naše domovine, a Elektroprivreda BiH je osigurala novac za izgradnju HE „Janjići“. Hidropotencijal je obnovljivi izvor i gradnja hidroelektrana ne bi trebala biti zaustavljena. Naravno, neka se uporedo grade i svi drugi, prihvatljivi objekti za proizvodnju električne energije, jer na svjetskom tržištu ima dovoljno kupaca.

S poštovanjem,
Enver (Smaila) Lelić, Crkvice, Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno