Info

Zašto mame koje imaju malu djecu žele ukinuti ljetno računanje vremena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ljetno računanje vremena predstavlja dogovor po kojemu se na proljeće sat pomiče za jedan sat unaprijed, a vraća na jesen kako bi poslijepodne imali više dnevnog svjetla nego prijepodne. To je promjena kojoj je potrebno prilagođavanje prvih nekoliko dana jer praktično gubimo, odnosno dobivamo sat viška, što svakako utječe na ritam sna.

Ljetno računanje vremena možda ne utječe ni na koga toliko drastično koliko na malu djecu i njihove mame. Jedna mama smatra da bi ovaj režim trebalo u potpunosti ukinuti jer je djeci potreban cijeli tjedan da se priviknu.

“Sjećam se da sam svog sinčića pokušala prilagoditi promjeni vremena tako što sam ga stavila na spavanje kasnije nego inače. Nije mi uspjelo. Sljedeće godine prepustila sam se slučaju, ali ni to nije pomoglo. Sada sam već prihvatila da će mi cijeli tjedan kada se sat pomakne biti katastrofalan”, ispovijeda se Angela Anagnost-Repke, majka dvoje djece, za Pop Sugar.

Kako objašnjava Angela, prije nego što je postala majka, pomicanje sata unaprijed na proljeće i unatrag na jesen nije joj smetalo, ali kaže da se s roditeljstvom sve promijenilo.

“To je previše za male umove i tijela djece zbog čega su skloni učestalijim nastupima bijesa što me još više iscrpljuje”, žali se ona.

Ona nije jedina mama koja ukazuje na ovaj problem. Laurel Niedospial se također namučila naviknuti svoje dijete na iznenadnu promjenu vremenu.

“Našu rutinu kupanja, čitanja bajke i lijeganja u krevet poremetilo je ljetno računanje vremena. Odjednom sam po kući trčala za svojim djetetom koje je zahtijevalo znati zašto ne može izići igrati se”, kaže Laurel.

Ona nije željela pričekati da se njen mališan navikne na promjenu pa je pokušala slagati kako je Gospodin Sunce iscrpljen i pospan usprkos tome što i dalje sja. Sin joj nije povjerovao pa ga je pokušala podmiti kako bi otišao na spavanje, dok je praktično još dan.

“Taj posljednji sat obdanice proveo je prevrćući se po krevetu i brbljajući sa svojim plišanim igračkama. Da je znao psovke, mislim da bi mi svašta dovikivao iz svoje sobe”; objašnjava Laurel.

Na kraju, shvatila je da ne postoji način da se malo dijete prisilno prilagodi, već da je potrebno neko vrijeme. Uvidjela je da je nemoguće uvjeriti ga da je umoran ako zaista još nije.

Pomicanje sata za jedan sat unaprijed, s 2 sata na 3 sata, kojim počinje ljetno računanje vremena, obavlja se u nedjelju 29. marta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno