Federalno ministarstvo zdravstva je upravni organ u Vladi FBiH, redovno pokreće inicijative kao što je i sada pokrenulo inicijativu za povećanje iznosa u zdravstvu. No, prema riječima prim. dr. Gorana Čerkeza, pomoćnika Federalnog ministra zdravstva, “o iznosima ne odlučuje ministar niti ministarstvo”.

Šta kažu u Federalnom ministarstvu zdravstva

– O tome odlučuje Vlada FBiH zajedno sa Ministarstvom finansija, a najodgovorniji za prihvatanje budžeta je Parlament FBiH. Svaki ministar bi volio da ima veliki fond kako bi mogao biti uspješan ministar. Trenutni ministar zdravstva u FBiH primio je svako udruženje koje se najavilo, gospodin Operta bio je na razgovoru u Vladi, u Federalnom ministarstvu zdravstva, u Parlamentu. Spremni smo sa svim udruženjima razgovarati i zahvaljujući njima pokrenuti su neki procesi – naglašava Čerkez.

Kada je riječ o dugovima zdravstva, od 2006. godine, prema riječima Čerkeza, više od 1,8 milijardi KM izdvojeno je za PDV.

– To je direktni atak na zdravstveni sektor. Nadalje, zdravstvo nije dobilo nikakvih sredstava od akciza, na duhan, alkohol, naftu koji direktno utječu na kvalitet zdravlja. Mi liječimo posljedice toga. Kada kažemo da je zdravstvo u dugu, mislim da je tačnije reći da zdravstvo nije naplatilo usluge koje su davane dugi niz godina – ističe Čerkez.

Dodaje da biti u ministarstvu pomoćnik ministra ne znači da se svakom oblašću bavi jedan čovjek.

– Postoje sektori koji imaju svoja zaduženja. Ja sam pomoćnik ministra tek tri godine u Sektoru za javno zdravlje i mogu reći da smo dvije godine imali uspješnu borbu sa COVID-19. Nova Vlada FBiH nije na vlasti ni pola godine, a već smo krenuli u proces pravljenja prvog skrininga za karcinom dojke, cerviksa, uveli HPV vakcinaciju. Dakle, uređeno je niz aktivnosti zajedno sa partnerima u poboljšanju zdravlja stanovništva – kazao je Čerkez.