Info

Žara postaje zabranjena biljka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Žara postaje zabranjena biljka- Još od vremena stare Grčke, žara ili kopriva se koristila za masažu protiv reumatizma i kao lijek protiv raznih oboljenja (anemije, bronhitisa, migrene i svih bolesti koje su rezultat zatrovanosti organizma).

Jednostavna narodna mudrost kaže – kopriva čisti krv.

Međutim, zakon Evropske unije je neumoljiv i u njemu nema mjesta za narodne mudrosti. To je otišlo tako daleko da je Francuska zabranila ne samo uzgoj i preradu, nego i širenje znanja o žari putem javnih nastupa. Norme su dodatno pooštrene 2006. godine, donošenjem Agrarnog orijentacijskog zakona (LOI 2006-11) koji je zabranio prodaju svih preparata na biljnoj bazi bez posebne državne dozvole.

U vrtovima Francuske sa žarom je počeo da raste i pobunjenički duh, a danas je jedan od vođa pobune glavni vrtlar čuvenog Versaja.

Kopriva je postala simbol očuvanja narodne medicine i organske proizvodnje. Francuski vrtlari ne odustaju od svoje „kriminogene” prakse, iako im prijeti kazna od 75.000 eura i do dvije godine zatvora. Oni više ne smiju da spominju u javnosti svoje domaće fermentisano gnojivo od koprive, koje prave na izuzetno „opasan” način: 1 kg koprive potopi se u 10 litara čiste vode, pritisne kamenom, ostavi da fermentira 10-20 dana, a zatim se time zalivaju ili prskaju usjevi.

Zar je to strašno komplikovana fito-farmakološka procedura za koju je potrebna tržišna dozvola. Dok gledamo skupo plaćene reklame o pesticidima koji zagađuju vodu i zemljište, koji se ne smiju upotrebljavati bez gas-maski i gumenih rukavica, i pri tome se primjenjuju u specifičnim uslovima kad nema ni daška vjetra, o običnoj „čorbi” od koprive kojom se zemljište oslobađa od korova i štetočina se u francuskim medijima ne smije govoriti. U tom kapitalističkom svijetu najveći grijeh koprive je što je besplatna i svima dostupna.

Hrvatska je ulaskom u Evropsku uniju pristala da zabrani ljekovito bilje po evropskim zakonima. Zabranjene su mnoge biljke, prirodni lijekovi protiv depresije, raka, upala, kožnih bolesti, migrena i svih ostalih tegoba na kojima farmaceutska industrija u svijetu masno zarađuje. Tako su zabranjeni: bršljen, dan-noć, gavez, glog, hrast, imela, kantarion, medvjeđe grožđe, mlječnika, orahov list, pelin, podbel, rastavić, rusa, sena, valerijana i mnoge druge.

Najveći udarac farmaceutskoj industriji, ali i moćnim korporacijama izazvala je zapravo kopriva. Dijelom zato što je kopriva jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Naime, svi dijelovi koprive stabljika, lišće, korjen i cvijet imaju ljekovita svojstva. Dakle, vi postajete kriminalac ako svakodnevno pijete čaj od koprive i jedete čorbu od iste bar jedanput nedjeljno.

Autor: HAYAT (O. Š.)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno