Biznis

Zapošljavanje u Sloveniji, Njemačkoj i Kataru

Slovenija, Njemačka i Katar zaposlit će 7.100 osoba iz BiH
Slovenija, Njemačka i Katar zaposlit će 7.100 osoba iz BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zapošljavanje u Sloveniji, Njemačkoj i Kataru- Agencija za rad i zapošljavanje BiH izradila je prednacrt programa rada za 2017. godinu u kojem se navodi da će prioritet biti stavljen na međunarodne sporazume u oblasti zapošljavanja, piše bh. novinska agencija Patria.

Tako će fokus biti stavljen na realizaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji. U 2017. godini očekuje se zapošljavanje oko 3.100 radnika iz BiH.

Isto tako u planu je realizacija Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj na poslovima njegovatelja i na realizaciji zapošljavanja radnika ostalih zanimanja iz BiH. Predviđeno je zapošljavanje najmanje 2.000 radnika putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, te njihovo evidentiranje kod službi i zavoda zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, a na osnovu Uredbe Savezne Republike Njemačke o liberalizaciji tržišta rada za zemlje Zapadnog Balkana za period 2016.-2020.

Također će se pristupiti provođenju aktivnosti na realizaciji Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o privremenom zapošljavanju državljana BiH u Republici Srbiji i državljana Republike Srbije u BiH, ali nije navedena broj osoba koje bi mogle biti zaposlene.

Prema Sporazumu koji je ratifikovan u junu 2016. godine između Vijeća ministara BiH i Vlade Katara u 2017. godini očekuje se zapošljavanje minimalno 2.000 ljudi iz BiH u katarskim kompanijama.

Prema evidenciji Agencije u maju 2015. godine bilo je 518.857 nezaposlenih osoba. U FBiH 373.378, u RS 133.979 i Brčko Distriktu 11.500 osoba, piše NAP.

(Vijesti.ba / NAP)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno