Posuđeno

Zapis o idiličnom džematu Vrselje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zapis o idiličnom džematu Vrselje – Jedno od mjesta u koje se može doći mahsuz, ali i usput kada se iz Travnika krene za Zenicu preko prijelaza Ovnak, jeste Vrselje, selo vrijednih ljudi i prirode koja je samo početak planinske prelijepe destinacije Lisac. Ovo je kratak zapis o selu koje je slika i prilika zeničke idile

Selo Vrselje se nalazi zapadno od Zenice od koje je udaljeno oko 14 km. Vrselje se nalazi na obroncima planine Lisac na nadmorskoj visini oko 850 m. Kao samostalni džemat djeluje od 1976. godine, a do tad je bilo u sastavu džemata Pojske. Ranije je tu bio mesdžid kojem ni najstariji ne pamte vrijeme izgradnje. Iako se radilo o malom selu, bilježi se da je 1953. godine imalo 27 kuća s oko 40 domaćinstava, vjerske aktivnosti su se redovno odvijale u vidu mektebske pouke i beš-vakta, a u određenim razdobljima samo u ramazanu. U vrijeme težih okolnosti namazi i pouka izvođeni su u privatnim kućama. Vremenom se kao posljedica širenja i rasta zajednice pojavila potreba za izgradnjom novog mesdžida, jer je stari bio dotrajao i nije više zadovoljavao potrebe džemata.

Prvi imam se odrekao zavidnog statusa u društvu

Novi mesdžid izgrađen je u proljeće 1966. godine i u njemu su klanjani svi namazi koje su predvodili mještani koji su pohađali medresu u Pojskama. Vjerska pouka izvođena je u dane vikenda, a izvodio ju je imam džemata Pojske r. Nesib ef. Spahić koji ostavio  veliki trag u džematu Vrselje, jer je radio u vrijeme najtežih uslova za vjerski život. Ovakav način vjerskog života trajao je sve do formiranja samostalnog džemata Vrselje.  Prvi imam džemata Vrselje bio je r. Osman ef. Dizdarević. Osman ef. je do dolaska za imama džemata Vrselje radio u tada renomiranom preduzeću u kojem je primao dva do tri puta veću platu od imamske te živio u selu Grm, oko 5 km udaljenom od Zenice. Sve to je zamijenio imamskim poslom i s porodicom preselio u Vrselje gdje je živio kao podstanar do izgradnje imamske kuće. Zajedno sa džematlijama bio je inicijator procesa izgradnje džamije. Poslije mnogo teškoća dobivene su sve potrebne dozvole i gradnja je započela 1989. godine u kojoj je džamija i pokrivena te uređena njena unutrašnjost za obavljanje vjerskih aktivnosti. Naredne godine izgrađena je munara. Zbog agresije na BiH nastala je pauza u daljnjoj gradnji. Vrijedno je pomenuti da se tokom agresije u džematu odvijala mektebska pouka izuzev kraćih perioda u kojima se nije mogao angažovati niko od imama, jer su bili u Armiji BiH.

Deset šehida Vrselja

Džemat Vrselje je u odbrani domovine dao deset šehida od kojih je osam ukopano u mjesnom mezarju, a za tijelima dvojice njih se još uvijek traga, od kojih je jedan nosilac priznanja Zlatni ljiljan. Prema riječima mutevelije Samira Dizdarevića u haremu džamije izgrađena je šehidska česma koja ima vlastiti vodovod dužine 2km od izvora koji su džematlije iskopali u svega dva dana. Dosadašnji imami džemata Vrselje pored spomenutih bili su: Omer ef. Spahić (živi i radi u Maleziji), r. Fikret ef. Imamović (poginuo kao pripadnik Armije BiH), Vekas ef. Haračić (imam u Austriji), Salih ef. Grabus (priključio se Armiji BiH i danas član Oružanih snaga BiH), Alija ef. Keško (danas imam u džematu Vinac MIZ Jajce), Ibrahim ef. Šišić (profesor u Austriji), Tarik ef. Ibraković (danas imam u Skender-Vakufu) Rešad ef. Lendo (radi u uredu Muftijstva travničkog), Nermin ef. Malagić (imam u džematu Lokvine MIZ Zenica), a sadašnji imam džemata je Nedim ef. Dizdarević, porijeklom iz ovog mjesta. U ratnom i poratnom periodu do ponovnog uspostavljanja džemata u punom kapacitetu kako se ne bi ukidala mektebska pouka angažovani su mjesni svršenici medresa, studenti Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu i Islamske pedagoške akademije u Zenici: doc. dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević, današnji muftija, doc. dr. Sedad Dizdarević, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Zenica i Hamza Dizdarević, nastavnik islamske vjeronauke. Od početka izgradnje džamije u Vrselju do danas izvršene su razne adaptacije i unapređenja kako džamije tako i harema kako bi bila funkcionalna i odgovarala potrebama džematlija. Kao najznačajnija izdvaja se izgradnja nove imamske kuće u haremu džamije 2014. godine. Važno je napomenuti da je džamija većinski izgrađena sredstvima džematlija te se može smatrati da su svi oni njeni vakifi, ali ostaje obaveza kao vakifa posebno istaknuti r. Hidajeta Alića koji je uvakufio zemljište za izgradnju kako džamije tako i imamske kuće. U spomen na svoje najvrijednije sinove džematlije su odlučili da ovaj najznačajniji objekat u svom selu, svoju džamiju nazovu Šehidija. Trenutno džemat Vrselje broji 173 domaćinstva, a mekteb džemata pohađa 85 polaznika odnosno sva djeca školskog uzrasta.

Autor: PREPOROD



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno