Ostali sportovi

Zapažen nastup Zeničana na 30. Napretkovom Božićnom šahovskom turniru u Sarajevu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zapažen nastup Zeničana na 30. Napretkovom Božićnom šahovskom turniru u Sarajevu- Protekle nedjelje, 19.12.2021.godine, u Sarajevu, NCM “Ivan Pavao II”, naselje Otoka Sarajevo, održan je tradicionalni, jubilarni 30. Napretkov Božićni šahovski turnir, koji se organizovao povodom predstojećeg katoličkog praznika Božića. Organizatori su bili  HKD „Napredak“ i ŠK „Napredak“ Sarajevo.

Na istom je učestvovalo 50 šahista iz Srbije, Crne Gore, Španije i BiH, među kojima je bilo pet velemajstora (GM), šest internacionalnih (IM) i deset FIDE  (FM) majstora.

Pobjednik turnira je velemajstor Miodrag R. Savić (Zvornik) sa 7,5 poena ispred intermajstora Dejana Marjanovića (Vitez) sa 7,0 i intermajstora Vlade Jakovljevića (Banja Luka) sa 6,5 poena. Od četvrtog do devetog mjesta sa 6,0 poena plasirali su se: GM Dalibor Stojanović, GM Dragiša Blagojević (Crna Gora), IM Zoran Runić, FM Efim Muratović, GM Emir Dizdarević i IM Goran Trkulja, dok je na 10.mjestu GM Milan Vukić sa 5,5 poena. Pobjedniku turnira, GM Miodragu R.Saviću, osim novčane nagrade od 500,00 KM, dodjeljen je pehar u trajno vlasništvo.

Velemajstor Emir Dizdarević je dobio specijalnu nagradu kao najuspješniji igrač ŠK “Napredak”.

Pored Emira Dizdarevića na osmom i Gorana Trkulje na devetom mjestu, sa jedan i po poen iza pobjednika, zapažen plasman ostvario je i mladi Zeničanin Faris Čunjalo koji je osvojio 5,5 poena i koji je iza sebe ostavio dva intermajstora i sedam FIDE majstora.

Na turniru su nastupili igrači po pozivu Organizatora turnira, a prednost kod poziva i utvrđivanja liste učesnika imali su igrači s većim titulama (velemajstori, internacionalni i FIDE-majstori).

Broj učesnika turnira bio je u okviru važećeg zakonski propisanog broja ljudi u zatvorenom prostoru (50 osoba). Nagradni fond iznosio je 2.100 KM, nagrađeno je 10 prvoplasiranih, a sa 100  KM je nagrađen najbolji igrač ŠK Napredak.

Igrao se Švicarski sistem takmičenja, devet kola, kompjutersko parovanje, tempo igre od 10 minuta po igraču za cijelu partiju.

Glavni sudija bio je IA Mirza Miralem, a pomoćne sudije NA Muharem Višnjić i NA Dario Kureš.

E.Imamović

Foto chess scout/arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno