Ostali sportovi

Zapažen nastup Dine Markovića na 15. međunarodnom šahovskom turniru „Goražde 2022“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ , u periodu od 13. do 16.10.2022.godine, u Goraždu je održan 15.-i međunarodni šahovski turnir „Goražde 2022“.

Na ovom četverodnevnom takmičenju nastupilo je 49 šahista i šahistkinja iz pet šahovskih federacija (BiH, Srbija, Crna Gora, Turska i Rusija), među kojima pet igrača sa međunarodnim titulama i čak 46 šahista i šahistkinja sa rejtingom FIDE.

Na ovom turniru nastupila su i dva Zeničanina, mladi Dino Marković i Jasmin Beširević.

Više uspjeha imao je mladi Dino Marković osvojivši 4,5 poena u sedam odigranih kola (tri pobjede, tri remija i jedan poraz i to od FM Lazara Stavnjaka, od kojeg je Dino bio bolji na konačnoj tabeli). Mladi Zeničanin Marković u konačnom plasmanu (7.mjesto) se plasirao ispred tri FIDE majstora (FM), što je odličan rezultat.

– Turnir je bio veoma kvalitetan i izjednačen. Ja sam lično zadovoljan ostvarenim rezultatom. Ipak sam završio iznad očekivanog. Prvoplasirani igrač je imao 5,5 poena, od 2. do 6. mjesta su bili igrači sa 5 poena, a od 7. mjesta do 14. mjesta su bili igrači sa 4,5 poena. Dakle, razlika između 1. i 14. mjesta na turniru po broju osvojenih poena bilo je samo jedan poen. Partije su bile dosta neizvjesne. Ja lično nikada nisam vidio na nekom Open turniru više remija. Što se tiče moje igre, moglo je bolje. Radujem se igrati ovakve turnire-, kazao nam je Dino Marković.

Takmičenje se igralo po švajcarskom sistemu u sedam kola. Najviše uspjeha imao je majstorski kandidat Sean Ćorović iz Sarajeva kojemu je sa 5,5 osvojenih poena pripalo prvo mjesto, prva nagrada od 450,00 KM i pehar u trajno vlasništvo. Drugo mjesto pripalo je FIDE majstoru Amiru Hadžoviću iz Sarajeva sa pet osvojenih poena koliko je osvojio i trećeplasirani FIDE majstor Muris Konjičanin iz Sarajeva.

Organizator – Šahovski klub „Goražde“ je podijelio deset redovnih i osam specijalnih nagrada, a ukupan nagradni fond iznosio je 2.650,00 KM. Sponzori takmičenja bili su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sudijski dio posla obavili su Bajro Obuća, međunarodni sudija FIDE i Nijaz Obarčanin, državni šahovski sudija a direktor turnira bio je Jasmin Sadiković.

E.Imamović

Foto B.Obuća i Suad M.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno