Info

Zanimljiva prezimena u BiH: Kokošar, Šupljoglav, Zaklan…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zanimljiva prezimena u BiH: Kokošar, Šupljoglav, Zaklan… – Dugi je niz neobičnih prezimena nastalih u BiH tokom austrougarske vlasti između 19. i 20. stoljeća. Najbogatiji dio zemlje upravo po neobičnim, nesvakidašnjim prezimenima je Hercegovina – i to krševiti predjeli oko Trebinja, Gacka , Bileće i Nevesinja. Nekoliko stotina po svemu neobičnih prezimena stalna su inspiracija šaljivdžijama.

Na trebinjskoj pijaci rade gospodin Kokošar, Mačak i gospođa Miš. Pred naše kamere nisu željeli, ali zato jesu baka Ćuk i gospođa Golub, koje se kako kažu ponose svojim prezimenima.

Mira Golub “I dalje me svi zovu golubica, Mira golubica, golub je simbol mira , ime mi je Mira a Golub prezime, znači golubica Mira, kažem vrlo često da treba da nosim kao što i nosim slamčicu za uhom tako da bude simbol mira, radosti”, kazala je.

“Prezime mi je Ćuk i nije me stid ma da dođe Dodik ili ne znam ko”, rekla je Olga.

Stolica, Šupljoglav, Budalić, Brašnoglav, Čučaga, Magarčević samo su neka od zanimljivih hercegovačkih prezimena kojima se više zanimao Šćepan Aleksić, novinar i književnik iz Bileće, autor knjige “Ime i prezime”.

“Na slovo D recimo, Deretić, Derikučka, Deronja, Divljan, Doder, Drecun, Dreč, Duka, Duper, Dupor, Durson, Dutina, Derijarac, Deretina. Pa imena na slovo G naprimjer, Gadža, Gerun, Glibo, Gliban, Gluvan, Glušac, Gnjato, Grbo, Greda, Grbavac, Grba, Grkavac, Gudelj, Gušo, Guto, Guzina”, priča Šćepan Aleksić autor knjige “Ime i prezime”.

Za skoro svako hercegovačko prezime veže se po jedna zanimljiva anegdota. Pišući o prezimenima: Zec, Viđen, Zaklan, Prodan i Skuhan, zabilježena je jedna kratka priča.

“Kaže, u Trebinju Zec, u Bileći Prodan, a u Gacku i Nevesinju Zaklan i Pojeden”, naveo je.

Opisujući nevrijeme, Hercegovci u šali spominju prezimena Sijevalo, Puhalo, Padalo. A mostarsku ulicu jedno vrijeme krasila je ova tabla. “Advokat Alija Zaklan u dvorištu”. Zanimljiva su i predanja po kojima su pojedina prezimena nastala.

“Moje prezime Nosović u Hercegovini je poznato i nije čudno, a bilo gdje da odem nailazim na reakcije čuđenja, a nekima je i smiješno moje prezime Nosović. Neki kažu da je prezime nastalo po nosu, dijelu tijela, a neki kažu da je postojala neka majka koja je svoje dijete stalno nosala do treće-četvrte godine i tako su nastali Nosovići”, kazao je Bojan Nosović, novinar.

Sva ova neobična prezimena stalna su inspiracija šaljivdžijama, tako se humorista iz Nevesinja Milorad Čokorilo pitao kako bi bilo kad bi predsjednik općine bio Lažetić, pomoćnik mu Dangubić, komandir policije Batinić, da javni red i mir kontroliše Remetić, a da vatrogasac bude Palikuća.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno