Info

Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju

Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju
Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju- Postojeći Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u Federaciji BiH omogućio je za nekoliko hiljada penzionera nesrazmjerno visoke, nezaslužene, penzije, zbog čega iz Saveza udruženja penzionera insistiraju da se one preračunaju.

Kod pojedinih su penzije veće i od plaća koje su imali dok su radili, a što su nam potvrdili i u Zavodu PIO/MIO FBiH.

Izračun penzije

-Tačno je da imate osobe kojima su penzije približne ili veće od njihovih plaća dok su radili. Znam da postoji jedan dio vojnih penzionera koji su ostvarili penzije koje su veće i od plaća koje su imali. Naime, ostvarili su ih na način da se uzimalo puno kraće razdoblje za osnovicu, recimo posljednjih pet godina. I onda primjera radi, ako je čovjek imao plaću 1.400 KM i uzima mu se zadnjih pet godina i 75 posto osnovice od plaće. To sve izađe na nekih 1.000 KM i kada se još pomnoži sa koeficijentom 1,816 izađe da mu je penzija 1.800 KM – objašnjava nam Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik Ureda za informisanje Federalnog zavoda PIO/MIO.

Dodaje kako je slična situacija i kod onih koji su radili u javnim službama i imali visoke plaće.

-Kod izračuna penzije vam ovisi koliko imate godina staža, visina plaća. Ako su bila velika primanja, natprosječno visoke plaće, visoke će biti i penzije. Inače, ogromna je razlika, što je naravno, nepravedno, ako ste otišli prije 1998. godine i poslije koji su puno bolje prošli za isti posao i isti radni staž. To su velike razlike, što je nepošteno – govori nam Kvesić.

Nepravilan sistem

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH ukazuju kako su 31. jula 1998. godine sve penzije umanjene linearno za 39,2 posto. A ukazali su i na nepravilnost usklađivanja penzija 2007. i 2008. godine gdje su najniže i zajamčene penzije povećane za 57 posto, najviše za 69,67 posto i starosne za 16,3 posto.

-Mi smo jedina zemlja gdje je odnos između najniže i najviše penzije jedan na prema sedam. Jedina smo zemlja gdje se penzije mogu dobijati veće od plaće. Stoga možemo konstatovati da je postojeći zakon stvorio jedan neuravnotežen i nepravilan sistem – stava su u Savezu udruženja penzionera FBiH.

Inače, najniža penzija u Federaciji BiH iznosi 326 KM, a najviša 2.174 KM.

Dug veći od milijardu KM

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH su ukazali da se Federalnom zavodu PIO/MIO po osnovu neuplaćenih doprinosa duguje milijardu i 23 miliona KM. Od toga, aktivna privredna društva u vlasništvu ili većinskom vlasništvu FBiH 450 miliona KM.

-Zbog svega predlažemo da se na saniranje deficita i stabilizaciji penzionog sistema poduzmu neophodne koordinirane aktivnosti Vlade FBiH, poslodavaca, sindikata i porezne uprave koje bi trebalo uključiti u cjelovitu i efikasnu reformu ovog sistema. Na taj način bi se riješio i deficit – rečeno je iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno