Info

Zaključci javne rasprave “Poticaji privrede i poljoprivrede u ZDK – međusobna koordinacija, smjernice i rezultati”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na javnoj raspravi na temu „Poticaji privrede i poljoprivrede u ZDK – međusobna koordinacija, smjernice i rezultati“ organiziranoj od strane Centra civilnog sektora u ZDK, a održanoj 20.02.2019.godine u Zenici, gdje su uzeli učešće predstavnici lokalnih zajednica, Vlade ZDK, civilnog društva i biznis sektora, donešeni su sljedeći zaključci:

  1. Od strane svih učesnika jednoglasno je iskazana potreba za uspostavljanjem kvalitetnije koordinacije Stručnih službi lokalnih zajednica iz oblasti poljoprivrede i privrede sa resornim Ministarstviva Vlade ZDK i biznis sektora prilikom planiranja načina i oblika poticanja privrede i poljoprivrede. Učesnici javne rasprave su se složili da bi ta koordinacija najuspješnija bila putem OCD.
  2. Neophodno je formiranje državnog Ministarstva poljoprivrede kako bi sektor poljoprivrede spremno dočekao EU integracije, pristupne fondove, a time sistemski pristupio riješavanju problema prvestveno sekundarnog i tercijalnog dijela poljoprivrede.
  3. Uspostaviti kontinuirano informisanje javnosti o vremenu, načinu i prilikama poticanja sektora privrede i poljoprivrede. Ovaj posao prvenstveno bi trebale raditi Stručne službe lokalnih zajednica i resorna Ministarstva Vlade ZDK. Konstatovano je da nije dovoljno informisanje javnosti postavljanjem Javnih poziva putem internet stranica. U tom smislu Centar civilnog sektora se nudi svim Stručnim službama lokalnih zajednica ZDK iz oblasti privrede i poljoprivrede kao i resornim Ministarstvima Vlade ZDK kao potpora budućim procesima informisanja.
  4. U službama za urbanizam pri lokalnim zajednicama ZDK pokrenuti proces uprošćavanja zakonskog okvira provođenja procedura pri gradnji staklenika. Naime, da bi pokrenuli biznis u oblasti stakleničke proizvodnje procedure gradnje staklenika su iste kao i procedure gradnje stambeno-poslovnog objekta. Zbog postojanja velikih mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja u okviru stakleničke proizvodnje zaključak javne rasprave je da se krene u proceduru podnošenja inicijative prema gradskom Vijeću Grada Zenica i opštinskim Vjećima u ZDK o što hitnijoj izmjeni zakonskog okvira koji tretira ovu problematiku.
  5. Raspravom je definisano nekoliko novih prijedloga poticaja u privredi i poljoprivredi:
  • Zatražen je poticaj u proizvodnji zelene ferone
  • Predloženo je uvećanje poticaja na nabavku opreme za preradu voća i povrća
  • Zatraženo je da poticaj u privredi po pitanju nabavke opreme bude kontinuiran tokom cijele godine i da nebude vezan nekim rokovima
  • Poticaji u oblasti razvoja obrta trebali bi biti uvećani nekoliko puta jer su se, u protekle dvije godine pokazali kao najbolji „alat“ pri zapošljavanju
  • Omogućiti zakonski okvir svim obrtnicima za podizanje kredita pri investiranju sa ciljem zapošljavanja
  • Poseban značaj pridati poticajima iz oblasti informativnih tehnologija (kao poticaj za otvaranje kompanija iz oblasti IT lokalne zajednice bi trebale staviti u funkciju postojeće slobodne kapacitete tipa poslovnih prostora i sl.- kao primjer uzimamo Grad Tuzlu koja je za takve namjene obezbjedila rekonstrukciju 5 zgrada za otvaranje kancelarija koje su dodjeljene kao poticaj firmama koje se bave informacionim tehnologijama)
  • Putem resornog Ministarstva Vlade ZDK zatražiti dodatno poticanje malinarstva sa nivoa Federacije BiH, kao jednog od najvećih trenutnih problema u poljoprivredi. Pored toga sa nivoa Federacije biH poticati proizvodnje i preradu koje pokazuju naročit napredak, a koje do sada nisu uključene u sistem podrške (npr. Preradarstvo)
  • Dodatno poticati plasman proizvoda iz oblasti plasteničke proizvodnje budući da se ova grana poljoprivrede intenzivno razvija na područiju ZDK
  • Ukazano je na potrebu sinhronizovane objave poziva podrške programa samozapošljavanja, zapošljavanja, novoupošljavanja, programa poticaja u poljoprivredi i privredi sa različitih nivoa vlasti kako bi korisnici imali priliku pravovremeno aplicirati na iste stvarajući povoljan poslovni ambijent i priliku za održavanje i unapređenje poslovanja
  • Uključivanje svih nadležnih nivoa vlasti u riješavanje gorućeg pitanja zbrinjavanja animalnog otpada nastalog u procesu proizvodnje i prerade hrane

Svi zaključci biće proslijeđeni Stručnim službama lokalnih zajednica ZDK i nadležnim Ministarstvima Vlade ZDK kao i učesnicima javne rasprave.

CCS u ZDK

Said Bečić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno