Biznis

Zaključci hitnog sastanka predstavnika firmi drvoprerađivača FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posljednjeg dana protekle godine u Zenici su se hitno sastali predstavnici firmi drvoprerađivača sa područja Federacije kako bi iskazali svoje ogromno nezadovoljstvo postupcima i načinom na koji kantonalna javna preduzeća šumarstava tretiraju svoje glavne kupce u ovoj za BiH veoma značajnoj industrijskoj grani koja zaposljava ogroman broj radnika i ukupno je treca izvozna grana industrije.

Dva su povoda sastanku, prvi ponovno povećanje cijena drvnih sortimenata koje su zadnjih dana objavila većina kantonalnih javnih preduzeća šumarstava, te drugi – nezakoniti način provođenja licitacija gdje se, koristeći monopolski položaj po sistemu „uzmi ili ostavi“, drvoprerađivačke firme  tjeraju da licitiraju cjelokupnu drvnu masu koja će biti posjećena u januaru bez mogućnosti da je uopće vide i naslijepo, te bez dodjele ugovora za sukcesivnu isporuku, što je i zakonska obaveza kao što je uradilo Šumskoprivredno društvo ZE DO kantona zadnjih dana prošle godine.

Drvoprerađivači su istakli da ova, inače u klasifikacijama niskoakumulativna grana industrije, ne može  izdržati sve apetite javnih preduzeća šumarstava i njihove ogromne troškove prekomjernog broja uposlenih i organizacije te da u ovim uslovima nije više u pitanju dalji razvoj ovih preduzeća nego goli opstanak.

Jednoglasno je odlučeno da će se uputiti zahtjev za postupanje Federalnoj šumarskoj i tržišnoj inspekciji da spriječe nezakoniti način izvođenja licitacija te da će svi kupci-drvopreradjivači bojkotovati ovako objavljenu licitaciju ŠPD ZE DO kantona i ostale takve licitacije, te da neće potpisivati nikakve ugovore za isporuke za 2020. u kojima je jednostrano došlo do povećanja cijena čak i da budu prisiljeni ugasiti pogone u januaru radi nestanka dotoka sirovina.

po ovlaštenju sa skupa Emir Akvić.dipl.ing.šumarstva


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno