Zenica

Zaključci 25. i 26. sjednice Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaključci 25. i 26. sjednice Skupštine ZDK

Saopštenje sa nastavka 25. sjednice Skupštine ZDK
Skupština Zeničko-dobojskog kantona je 11.04.2016. godine u nastavku zasjedanja 25. sjednice koja je započeta 01.04.2016 godine, prihvatila Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju za 2015 godinu. Nakon toga je razmatrana Informacija o stanju životne sredine na području Zeničko-dobojskog kantona za 2014. godinu. Predloženi Zaključak Skupštini Zeničko-dobojskog kantona o prihvatanju Informacije o stanju životne sredine na području Zeničko-dobojskog kantona za 2014. godinu, nije dobio potrebnu većinu, a Skupština Zeničko-dobojskog kantona je u okviru ove tačke dnevnog reda zaključkom zadužila Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, da Informaciju o stanju životne sredine na području Zeničko-dobojskog kantona za 2015. godinu, uradi po metodologiji po kojoj je urađen nacionalni Izvještaj o stanju okoliša za 2012. godinu.

U konačnici ove sjednice, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je prihvatila Informaciju o maloljetničkom prestupništvu u Zeničko-dobojskom kantonu. U diskusiji je učestvovala većina poslanika u Skupštini, a u uvodnom izlaganju kao gost obratila se i majka tragično preminulog dječaka Haruna Mujkića iz Zenice. Iz obimne diskusije je proizašlo nekoliko zaključaka od kojih se može izdvojiti zaduženje Vladi Zeničko-dobojskog kantona da najkasnije u roku od 6 mjeseci, u skupštinsku proceduru dostavi Strategiju borbe protiv maloljetničkog prestupništva na području Zeničko-dobojskog kantona. Pored toga, donesen je i zaključak kojim Skupština Zeničko-dobojskog kantona traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kuturu i sport Zeničko-dobojskog kantona da dostave Skupštini sveobuhvatnu Informaciju u vezi sa slučajem smrti dječaka Haruna Mujkića iz Zenice, te  je Skupština usvojila i zaključak kojim traži od Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona dostavljanje Skupštini Informacije o tome da li je u slučaju smrti dječaka Haruna Mujkića iz Zenice bilo kakvih propusta, odnosno povrede zakona i ako jeste šta je Tužilaštvo poduzelo u tom slučaju.

Saopštenje sa nastavka 26. sjednice Skupštine ZDK
Dana 11.04.2016. godine Skupština Zeničko-dobojskog kantona u svom sedmom sazivu je održala 26. sjednicu na kojoj je razmatrano šest tačaka dnevnog reda.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je tom prilikom prihvatila Nacrt Zakona o javnom okupljanju, koji se upućuje u javnu raspravu u sve općine Zeničko-dobojskog  kantona  i  Grad Zenica, a rok za provođenje javne rasprave je 60 dana. Nakon toga Skupština Zeničko-dobojskog kantona je u skraćenom postupku donijela Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o prostornom uređenju i građenju, a potom je bez mnogo rasprave i diskusije u Skupština donijela i Zakon o pozorišnoj djelatnosti.

Nakon ovoga je razmatran i Prijedlog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. U okviru obime rasprave koja je vođena po ovoj tački dnevnog reda, Vlada je iskoristila poslovničku mogućnost i predložila da se pretres prijedloga zakona odgodi, o čemu je Skupština odmah odlučila, pa je pretres po ovoj tački dnevnog reda odgođen.

Na kraju rada Skupština je donijela i dvije odluke i to glasovima svih prisutnih poslanika u vrijeme izjašnjavanja po navedenoj tačci dnevnog reda. Naime, Skupština je donijela Odluku o promjeni naziva i proširenju djelatnosti Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, kojom se naziv Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici mijenja u Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici i proširuje se djelatnost fakulteta organizovanjem studijskog programa Opća medicina. Usvajanju ove odluke prehodilo je usvajanje Odluke o usvajanju Elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti promjene naziva i proširenja djelatnosti Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno