Zenica

Zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u Zenici potpisani ugovori o partnerstvu za nova zapošljavanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru Projekta iSKOrak – Partnerstvo za radna mjesta, koji se finansira u sklopu projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – faza II” (LEP II), u Zenici su danas potpisani ugovori o partnerstvu.

Ugovori su potpisani između Grada Zenica i 12 projektnih partnera i to Zeničke razvojne agencije ZEDA, Službe za zapošljavanje ZDK, JU Srednja mješovita škola „Mladost“, JU Mješovita srednja industrijska škola, Omladinskog udruženja „Reaktiviraj“ (REAKTIV), Općine Breza, Orlando-Samel-Namještaj d.o.o. Zenica, Boha d.o.o. Zenica, Bega-komerc d.o.o. Zenica, Braća Karić d.o.o. Zenica i Arel d.o.o. Zenica.

Projekat finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom projekta iSKOrak omogućit će se povećanje udjela Grada Zenica kao lokalne zajednice sa djelotvornim partnerskim mehanizmima koji doprinose formalnom zapošljavanju, te će se osigurati kreiranje i sprovedba programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada.

Direktor Zeničke razvojne agencije ZEDA i koordinator projekta iSKOrak, Senad Pašalić je istakao da je ovaj projekat dizajniran u saradnji sa privrednicima te predstavnicima Službe za zapošljavanje ZDK odnosno Ureda za Zenicu. „Pokušali smo ustvari kroz projekat da odgovorimo na ono što su potrebe privrede. Uvjerili smo se da nema nijednog privrednog subjekta na području grada Zenice, a da ne traži nove zaposlenike. Kvalifikovana i obučena radna snaga postaje sve veći i veći problem. Kroz ovaj projekat ćemo pokušati da putem pilot projekata, programa prekvalifikacije odnosno dokvalifikacije odgovorimo potrebama privrede. Projektom je također predviđena i podrška start-up firmi“, kazao je direktor Pašalić.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 479.214,14 KM, od čega 312.932,80 KM predstavljaju sredstva koje je osigurala Evropska unija, dok iznos od 100.504,56 KM predstavlja sufinansiranje Grada Zenica.

Ostali  partneri sufinansiraju projekat sa iznosom od 65.203,78 KM.

Predstavnik Javne ustanove Srednja mješovita škola „Mladost“ u Zenici, Trako Neldin je naveo da će ova škola provesti obuku za dva zanimanja. „Riječ je o prekvalifikaciji radnika i obrazovanju odraslih. Očekujemo da će projekat iSKOrak polučiti pozitivne rezultate odnosno doprinijeti novom zapošljavanju“, zaključio je Trako.

Evropska unija i MOR, kroz LEP II projekat, podržavaju dalji razvoj lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja su posvećena zapošljavanju i socijalnoj koheziji u Bosni i Hercegovini. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno