Zenica

Zagrebački i zenički muftija posjetili UNZE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović, sa saradnicima, posjetili su Univerzitet u Zenici, gdje su se susreli sa rektorom Univerziteta prof. dr. Dževadom Zečićem.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdija Adilović, razgovaralo se o aktivnostima na Univerzitetu u Zenici, kao i o saradnji na realizaciji projekata Univerziteta u Zenici, Muftijstva zeničkog i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Nakon riječi dobrodošlice, rektor prof. dr. Dževad Zečić upoznao je goste o radu Univerziteta u Zenici, te je istakao dobru saradnju sa Muftijstvom zeničkim.

Nakon što se zahvalio na prijemu, muftija zenički kao predsjednik Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, istakao je spremnost rektora prof. dr. Dževada Zečića da podrži projekat izgradnje nove zgrade IPF.

Muftija zagrebački upoznao je rektora o radu Mešihata IZ u Hrvatskoj, kao i o planu otvaranja Odsjeka za islamistiku i arabistiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon posjete Univerzitetu muftija zenički i muftija zagrebački posjetili su Medžlis Islamske zajednice Žepče, gdje su se, nakon susreta sa imamima i džematlijama ovoga Medžlisa, susreli sa glavnim imamom Izet ef. Efendićem i članovima Izvršnog odbora MIZ Žepče, te predsjedavajućim Općinskog vijeća Općine Žepče gosp. Muhamedom Jusufovićem.

Glavni imam je upoznao goste iz Hrvatske o osnovnim karakteristikama Medžlisa IZ Žepče, ističući značajnije projekte koji se trenutno realiziraju, a posebno se osvrnuo na prošlogodišnje poplave i klizišta, u kojima je stanovništvo ovoga kraja izloženo velikim iskušenjima.

Također, na sastanku je istaknut veliki doprinos Islamske zajednice u pomoći ugroženom satanovništvu, prije svega kroz izgradnju i obnovu stambenih jedinica.

Nakon sastanka u prostorijama Medžlisa, upriličena je posjeta šehidskom mezarju kod Gornjomahalske džamije u Žepču gdje je ukopano 70 šehida.

Nakon povratka iz Žepča, upriličena je posjeta preduzeću ”Agroekonomik” Zenica, gdje su se muftija zenički i muftija zagrebački susreli sa vlasnikom i direktorom gosp. Edinom Beganovićem.

Drugi dan posjete delegacije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Muftiluku zeničkom završen je susretom sa članovima Sabora IZ u BiH, te predstavnicima obrazovnog, privrednog i društvenog života Muftiluka zeničkog. Susret je organiziran u Hotelu ”Zenica” u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno