Zenica

Zagađenje manje,ali i dalje iznad granice

Zagađenje manje, ali i dalje višestruko iznad granice
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zagađenje manje,ali i dalje iznad granice- Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona, u 2015. godini, na osnovu analiza ovog instituta, registrirano je 6,3 posto zdravstveno neispravnih uzoraka namirnica na mikrobiološku analizu, što predstavlja blago pogoršanje stanja mikrobiološke ispravnosti namirnica u odnosu na prethodnu, 2014. godinu.

Zagađeni izvori

Zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu iz gradskih vodovoda bilo je 2,45 posto, što je podatak istovjetan onom godinu ranije, dok je iz ostalih vodnih objekata bilo neispravnih čak 49,6 posto uzoraka, što je, također, rezultat identičan onom od godinu ranije.

Neispravnih uzoraka namirnica na fiziko-hemijsku analizu bilo je 0,2 posto, neispravnih uzoraka vode za piće iz gradskih vodovoda 2,4 posto, a vode iz ostalih vodnih objekata 18 posto.

Prema podacima koncentracija SO2 i lebdećih čestica u zraku na području grada Zenice mjerenih od Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” na tri mjerna mjesta – Institut, Crkvice i Tetovo, godišnje prosječne koncentracije SO2 bile su niže na sva tri mjerna mjesta, i to na mjernom mjestu Institut za 9,4 posto, Crkvice za 13,8 te Tetovo za 11,8 posto. Prosječne godišnje koncentracije ukupnih lebdećih čestica su veće u odnosu na raniju godinu, na Institutu za 6,1 posto te Tetovu za 23 posto.

Takozvana dnevna koncentracija SO2 veća od 125 mikrograma po kubnom metru dozvoljena je tri dana u godini, a na Institutu je bila 166 dana (216 dana u 2014. godini), Tetovu 176 dana (252) te 144 dana na mjernom mjestu Crkvice (214). Nije dozvoljeno da koncentracija ukupnih lebdećih čestica prijeđe 240 mikrograma po kubnom metru. Ipak, to je učinjeno na Institutu 30 dana lani (20 dana u 2014. godini), a u Tetovu 39 dana (22).

Neslavni rekordi

Na sličan način prekoračene su maksimalne dnevne koncentracije sumpordioksida (SO2) na sva tri mjerna mjesta. Tako je 608 mikrograma po kubnom metru izmjereno 15. januara prošle godine na Institutu. Najviša izmjerena vrijednost na ovom mjestu je 903 mikrograma po kubnom metru 24. decembra 2007. godine. Na mjernom mjestu Crkvice najviša koncentracija je 613 (7. decembra 2015.), tek pet mikrograma manje nego 22. decembra 2007. godine. Na Tetovu je neslavan rekord izmjeren od 735 mikrograma po kubnom metru 3. avgusta prošle godine, neznatno manje od 753 8. januara 2008. godine.

Sanitarni problemi

U Institutu smatraju da su prioritetni sanitarno-higijenski problemi manjkava javno-zdravstvena kontrola vode za piće, loše sanitarno-tehničko stanje lokalnih vodnih objekata, nedovoljan nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode iz lokalnih vodnih objekata te sanitarno-tehnički neispravna gradska kanalizaciona mreža. Kao problemi su navedeni i neredovan odvoz smeća iz naselja te neriješeno pitanje odvoza i krajnje dispozicije smeća iz većine seoskih naselja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno