Info

Zagađen zrak krivac za Alzheimerovu bolest

Zagađen zrak krivac za Alzheimerovu bolest
Zagađen zrak krivac za Alzheimerovu bolest
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zagađen zrak krivac za Alzheimerovu bolest- Znanstvenici su po prvi put vidjeli te čestice unutar ljudskog mozga i objavili da se radi o “pravom otkriću”.

Zagađenje zraka uzrokuje niz neurodegenerativnih bolesti, među kojima je i Alzheimerova bolest tvrde britanski znanstvenici.

Prema rezultatima istraživanja, koje su znanstvenici nazvali “zastrašujućim i šokantnim”, dokazano je da čestice magnetiti, koje se ne mogu vidjeti golim okom, vrlo lako mogu završiti u mozgu i trajno ga oštetiti.

“Rezultati istraživanja su užasavajući. Ako proučavate tkivo, uočit ćete kako su te čestice raspoređene između stanica, a nakon što napravite magnetsko odstranjivanje – otkrit ćete milione tih opasnih čestica”, upozorava voditeljica znanstvene studije Sveučilišta Lancaster Barbara Maher.

U jednom gramu moždanog tkiva ima više od milijuna tih čestica, ističu britanski znanstvenici, prenijela je Srna.

Magnetit može nastati i prirodnim putem u mozgu u izuzetno malim količinama, a čestice koje tako nastaju izrazito su “nazubljene”.

Kao kontrast tome, čestice pronađene tijekom istraživanja zagađenja zraka ne samo da su brojnije, već su i sferičnog, glatkog oblika, a to su karakteristike koje nastaju samo u uvjetima visoke temperature, poput unutrašnjosti motora vozila ili sustava kočenja na vozilu.

Znanstvenici su po prvi put vidjeli te čestice unutar ljudskog mozga i objavili da se radi o “pravom otkriću”.

Kako se navodi u studiji, uz svaku česticu magnetita koja prirodno nastaje u mozgu, znanstvenici su pronašli još 100 čestica nastalih zagađenjem zraka.

Dok veće čestice ostaju zarobljene u ljudskim nozdrvama, one manje mogu završiti u plućima, a najmanje mogu ući i u krvotok.

Za čestice nanometarske veličine, poput magnetita, vjeruje se da mogu proći iz nosa u “mirisni mjehurić”, te nakon toga putem živčanog sustava u prednji korteks mozga.

Znanstvenici smatraju kako bi te čestice mogle značajno doprinijeti razvoju bolesti poput Alzheimerove, navode britanski portali.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno