Zločini

Zabrinjavajući rast kriminala u BiH i organizovanih kriminalnih grupa

Podijeli ovu vijest:

zabi rast gotovo svih drugih kriminalnih aktivnosti koje je pratio i rast broja evidentiranih organizovanih kriminalnih grupa.

Ovo je navedeno u dokumentu pod nazivom Procjena prijetnje od organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini 2021., kojeg je danas usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Istovremeno je Vijeće ministara BiH zadužilo Radnu grupu za izradu strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH da u roku od 90 dana dostavi prijedlog ove strategije.

– Kao najznačajnije kriminalne prijetnje Radna grupa je identifikovala trgovinu drogom, krijumčarenje ljudi, privredni kriminal, korupciju, trgovinu oružjem, kompjuterski kriminal, trgovinu ljudima i imovinski kriminal.

Konstatovano je da u BiH postoji značajan broj organizovanih kriminalnih grupa koje su veoma dobro umrežene i čija je saradnja uglavnom fluidna. Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da veći broj organizovanih kriminalnih grupa svoje aktivnosti realizuje samo na području BiH. S druge strane, na prostoru BiH djeluju i organizovane kriminalne grupe sa šireg područja Balkana i šire. One u BiH imaju svoje ogranke preko kojih realizuju brojne kriminalne aktivnosti – saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara.

Vijeće ministara je na sjednici odobrilo objavljivanje sažetka Procene prijetnje na internet stranici Ministarstva sigunrosti Bosne i Hercegovine.

Autor: faktor.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno