Biznis

Zabranjen uvoz 27 tona krompira u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zabranjen uvoz 27 tona krompira u BiH- Fitosanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnom prijelazu (GP/MC) Gorica, u toku redovnog pregleda pri uvozu, zabranila je uvoz konzumnog krompira porijeklom iz Egipta, saopćeno je danas iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako je navedeno, prema rezultatima izvršene laboratorijske analize uzoraka konzumnog krompira uzetih prilikom inspekcijskog pregleda, detektovano je prisustvo bakterija Clavibacter michiganensis i Ralstonia solanan, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja („Službeni glasnik BiH“ broj 23/03), zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke u količini od 27.000,00 kg, vrijednosti od 8.100,00 USD, je zabranjen i naređeno je vraćanje iste pošiljaocu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno