Info

Za zimu bez prehlade: Čudesni napitak od đumbira i mlijeka!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Đumbir stimuliše organizam, dobar je antioksidans i antiseptik, a čak pomaže i kod menstrualnih bolova. Donosimo vam recept za pravi zimski napitak s đumbirom

Đumbir je jedan od najvažnijih začina indijske kuhinje s aromatičnim, osvežavajućim i pikantnim ukusom. Podstiče rad metabolizma, sagorevanje masti te olakšava mršavljenje, a odličan je i za celokupno zdravlje, pogotovo u hladnim zimskim mesecima kada su prehlade deo svakodnevice.

Neki od zanimljivih i nesvakidašnjih sastojaka koje ovaj napitak sadrži su:
Kurkuma

Ovaj začin je vrlo sličan đumbiru i zove se žuti đumbir ili indijski šafran zbog žute boje. Kurkumin sadržan u korenu ima antiseptički i protivupalni učinak, a već se dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Kardamom
Kardamom pripada đumbirskim biljkama, a poznat je po svojim eteričnim uljima koji imaju antiseptičko, umirujuće i protivupalno dejstvo na naše telo. Da bi se kompletan učinak kardamoma razvio, treba da ga kupite u svežem obliku.

Sastojci:
200 ml vode
1 čajna kašičica tamne kurkume
2 štapića cimeta
5 mahuna kardamoma
30 g svežeg đumbira
600 ml zobenog, bademovog ili pirinčanog mleka
2 prstohvata sveže mlevenog crnog bibera
1 kašika lanenog ulja
1 čajna kašičica meda

Priprema:
Prokuvajte vodu. Oljuštite đumbir i izrežite ga na tanke kriške. Pomešajte kurkumu, biber i kardamom, dodajte štapiće cimeta i đumbir te sve stavite u lonac s toplom vodom. Kuvajte oko 8 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte mleko i lagano zagrejte smesu, a zatim sklonite lonac sa toplote. Dodajte laneno ulje i zasladite s medom po volji. Sve dobro promešajte. Nakon što izvadite štapiće od cimeta, mleko možete sipati kroz cediljku. Sastojci su još intenzivniji ako ih usitnite u blenderu. Tada je vaše mleko gušće i sadrži još više vlakana.

6yka



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno