Zenica

Za zapošljavanje i samozapošljavanje branilačke populacije u ZDK 1,43 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u ovogodišnjem budžetu opredijelilo je sredstva u iznosu 1.430.000,00 KM za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika branilačke populacije. Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila dva programa utroška sredstava ovog ministarstva, prema kojima je za zapošljavanje predviđeno 400.000,00 KM, a za samozapošljavanje 870.000,00 KM.

“Ovo je razvojni projekt Ministarstva za boračka pitanja, koji je imao odlične rezultate u prošloj godini. U narednih mjesec dana očekujem da ćemo završiti i Uredbu o egzistencijalnoj naknadi demobilisanih branilaca mlađih od 57 godina, čime ćemo ispuniti naše preuzete obaveze u skladu Zakonom o pravima demobilisanih branilaca FBiH”, kaže ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Programi se implementiraju u saradnji sa nadležnim gradskim i općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu, a javni pozivi će biti raspisani iduće sedmice.

U 2019. godini na ovaj način finansijsku podršku je dobilo 273 pripadnika branilačke populacije, od čega 130 za otvaranje novih firmi, 30 za zapošljavanje kod drugih poslodavaca, a 113 ranije registrovanih poduzetnika-boraca dobilo je podršku u okviru programa “Biznis plus”.

Preostalih 160.000,00 KM opredijeljeno je za program zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca koji se realizuje zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, a preko Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, te druge mjere zapošljavanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno