Info

Za unos gotovine veće od 10.000 eura strože kontrole

Za unos gotovine veće od 10.000 eura strože kontrole
Za unos gotovine veće od 10.000 eura strože kontrole
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za unos gotovine veće od 10.000 eura strože kontrole- Evropska komisija je u srijedu predložila niz mjera za učinkovitiju borbu protiv finansiranja terorizma i organiziranog kriminala te za jačanje suradnje u razmjeni informacije među državama članicama.

“Današnjim prijedlozima jačamo naša pravna sredstva za onemogućavanje finansiranja kriminalaca i terorista”, izjavio je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, prenosi Hina.

Komisija je predložila direktivu koja pranje novca tretira kao kazneno djelo i uključuje niz mjera uspostave minimalna pravila o definicijama kaznenih djela i sankcija povezanih s pranjem novca kako bi se popunile praznine u zakonodavstvu i time kriminalce spriječilo u zloupotrebi razlika među različitim nacionalnim propisima.

Komisija predlaže strože kontrole unosa gotovine u i iz EU-a za iznose veće od 10.000 eura, što znači da se takvi iznosi moraju prijaviti, objasniti podrijeklo i namjenu. Isto će moći tražiti za niže iznose ako postoji sumnja u kriminalne aktivnosti. Među predloženim mjerama je i zamrzavanje finansijskih sredstava terorista i oduzimanje njihove imovine, tako što će se poboljšati prekogranična saradnja.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno