Info

Za šta su se sve zadužila četiri kantona u Federaciji u narednih 31 godinu za smanjenje zagađivača zraka?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U narednih 31 godinu četiri kantona u Federaciji BiH Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski će otplaćivati kredit kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u ukupnom iznosu od 46 miliona i 100 hiljada eura.

Cilj je “poboljšanje kvalitete zraka”.

Za ovo zaduženje u Parlamentu Federacije je glasala parlamentarna većina uz podršku nekoliko zastupnika SBiH.

Pojašnjenje o zaduženju smo potražili u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Čistija rješenja za grijanje

– Projektni razvojni cilj je smanjenje emisija zagađivača zraka i stakleničkih plinova iz sektora grijanja stambenih objekata i sektora transporta kroz poboljšanja u upravljanju kvalitetom zraka i investicije u odabranim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine (KS, TK, ZDK i HNK).

Projekat će biti podržan IBRD zajmom od 50 miliona američkih dolara( 46,1 miliona eura) i sastoji se od četiri osnovne komponente, uz komponentu za upravljanje projektom – navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Komponentu jedan čine jačanje monitoringa i upravljanja kvalitetom zraka. Tačnije, unapređenje rada mreže za monitoring kvaliteta zraka u odabranim kantonima FBiH i sektorskih kapaciteta za procjenu nivoa zagađenja i korištenje prikupljenih podataka za poboljšanje planiranja upravljanja kvalitetom zraka. To je investicija od 5.000.000 dolara.

– Komponenta dva je povećanje održivog grijanja i energetske efikasnosti u obiteljskim kućama. Smanjenje emisija iz grijanja obiteljskih kuća pružanjem djelimičnih grantova za čistija rješenja za grijanje i ulaganja u energetsku efikasnost. Budući da se radi o kofinansiranju, u okviru ove komponente očekuje se i dodatnih 20 miliona američkih dolara investicija od građana – navode iz Ministarstva dodajući da je ova investicija vrijedna 30 miliona dolara.

Treću komponentu čin podrška tranziciji na transport sa niskim emisijama.

– Isprobavanje, kroz pilot aktivnosti, tranzicije na niskoemisioni transport u Kantonu Sarajevo razvojem biciklističke infrastrukture, nabavkom vozila javnog prijevoza sa niskim emisijama i pružanjem tehničke pomoći za podršku razvoju sveobuhvatnih mjera niske emisije, investicija od 10.000.000 američkih dolara.

Komponenta četiri je podrška implementaciji projekta finansiranja aktivnosti implementacije projekta, kao što su troškovi upravljanja projektom i konsultanata za implementaciju, opreme, logistike, studija i izgradnje kapaciteta za period od pet godina implementacije. Investicija od 4.875.000 dolara. Iz projekta će se finansirati i uobičajena avansna naknada (0,25 posto iznosa zajma) u iznosu od 125.000 dolara – navode.

Upitali smo šta se podrazumijeva pod unapređenjem kvalitete zraka u BiH usmjerene na stambeni sektor i sektor urbane mobilnosti.

Zamjena prozora, vrata…

– Prema dostupnim istraživanjima, dva sektora koja su odgovorna za najveći dio emisija PM2,5 u urbanim područjima su, zapravo, grijanje stambenih objekata i transport. Stoga su projektne aktivnosti usmjerene prema ovim područjima.

S tim u vezi u okviru komponente dva (Povećanje održivog grijanja i energetske efikasnosti u obiteljskim kućama) će se finansirati djelimični grantovi za ulaganja u održivo grijanje (npr. zamjena zagađujućih i neefikasnih peći i kotlova na ogrjevno drvo i ugalj modernim rješenjima za grijanje) i energetsku efikasnost (npr. zamjena prozora i vrata, izolacija zidova) u stambenom sektoru, uz fokus na obiteljske kuće koje se za grijanje oslanjaju na čvrsta goriva.

Sredstva će biti dodijeljena za četiri kantona koja sudjeluju, srazmjerno njihovim zahtjevima i podložno njihovim mogućnostima zaduživanja. Poseban naglasak u okviru programa će se staviti na najugroženija domaćinstva, odnosno domaćinstva sa nižim prihodima, budući da je veća vjerovatnoća da se domaćinstva sa nižim prihodima oslanjaju na čvrsta goriva kada je grijanje u pitanju – navode i dodaju:

– S druge strane, predložene aktivnosti u urbanoj mobilnosti (komponenta tri) će finansirati investicije i tehničku pomoć za podršku viziji Kantona Sarajevo o prelasku na sistem urbane mobilnosti sa niskim emisijama, kako je artikulisano u strateškim dokumentima.

Skup intervencija je osmišljen uz uključivanje širokog skupa interesnih strana u Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevu i općinama, uključujući poboljšanje biciklističke infrastrukture i objekata za poboljšanje povezanosti i pristupačnosti te razvoj pristupa za implementaciju mjera niske emisije i osiguranje vozila javnog prijevoza sa niskim emisijama i poboljšanje upravljanja autobuskim voznim parkom.

Predložena aktivnost će uspostaviti povoljno okruženje za strateško usmjeravanje Kantona prema transportu sa niskim emisijama i poboljšanju kvaliteta zraka.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno