Info

Za regionalne ceste Vlada ZDK namijenila 12 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za regionalne ceste Vlada ZDK namijenila 12 miliona KM – Vlada Zeničko-dobojskog kantona ove godine opredijelila je 12 miliona KM namjenskih sredstava za održavanje i rekonstrukciju regionalnih cesta, od čega 7 miliona za redovno održavanje oko 430 kilometara puteva, a 5 miliona za rekonstrukciju, sanaciju i modernizaciju regionalnih putnih pravaca i infrastrukture.

Veliki projekti

Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja mosta na regionalnom putu R474 u mjestu Jelah, općina Tešanj, ukupne vrijednosti 1,33 miliona KM, od čega je općina Tešanj obezbjedila 200.000 KM. Kao preduslov za početak izgradnje mosta, bilo je potrebno izgraditi zaobilaznicu sa privremenim mostom, za što je ukupno izdvojeno 82.000 KM. “Privremena zaobilaznica je završena, te je prije rušenja i početka radova potrebno ukloniti vodovodne instalacije sa starog mosta. Očekujemo da taj posao bude završen u narednih nekoliko dana, tako da bi izgradnja novog mosta trebala početi tokom jula”, kaže Refik Zeković, direktor Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK.

U toku je sanacija dva klizišta na regionalnom putu R466 Zavidovići-Kamenica, u vrijednosti 67.000 i 58.000 KM, a uskoro bi trebali početi radovi i na sanaciji klizišta u mjestu Ljepovići na cesti R444 Vareš-Potkamensko, za što je izdvojeno 199.000 KM. Završen je projekat osvjetljavanja tunela Ponikva na regionalnoj cesti R444 Breza-Vareš-Potkamensko gdje je uloženo 119.000 KM, a još je potrebno obezbjediti priključak na elektromrežu, što je obaveza Općine Vareš.

Očekuje se i početak radova na sanaciji i modernizaciji zaobilaznice na saobraćajnici R467 Zavidovići-Olovo, a radi se o poslu vrijednom 157.000 KM. Tu je i projekt obnove i sanacije asfaltnog kolovoza na putu R445 Kakanj-Visoko na potezu od naplatnih kućica do kružne raskrsnice u Kaknju, u vrijednosti 286.000 KM, za kojeg je izabran izvođač koji će nakon potpisivanja ugovora biti uveden u radove.

Potpisan je ugovor i za izgradnju kružne raskrsnice na spoju regionalnih cesta R467 Zavidovići-Olovo i R465 Žepče-Zavidovići, čime bi se trebao riješiti problem čestih saobraćajnih gužvi. Vrijednost ugovora je 263.000 KM, a izvođač bi trebao biti uveden u posao čim Općina Zavidovići obezbjedi građevinsku dozvolu.

Uskoro povratak mašina na Bistričak

Pažnju javnosti privukao je projekt sanacije dijela regionalne ceste R473 Nemila-Bistričak i uređenje korita rijeke Bistričak na toj dionici, za što su Kantonalna direkcija za ceste i Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK obezbjedili 969.000 KM. “Kao što je poznato, radovi su bili počeli u punom jeku, međutim nadležna inspekcija Grada Zenice je zaustavila radove, na što smo se mi žalili smatrajući da nije nadležna i da nam građevinska dozvola nije potrebna, jer se radi o radovima sanacije i redovnog održavanja korita rijeke Bistričak. To je potvrdio i drugostepeni organ koji je poništio rješenje inspekcije. U ponedjeljak (jučer, op.a.) smo zvanično dobili rješenje drugostepenog organa na osnovu kojeg smo izdali nalog za nastavak radova. Nažalost, izgubili smo mjesec i po dana u sezoni građevinskih radova, što se nije moralo desiti”, kaže Zeković.

Planirana je i rekonstrukcija dijela regionalne ceste R413a Čajdraš-Ovnak u vrijednosti od 904.000 KM. Objavljen je tender, međutim ponude su izlazile iz okvira budžeta tako da je tender poništen a nakon žalbenog roka slijedi raspisivanje novog tendera. Ista situacija se ponovila i kod projekta sanacije asfaltnog kolovoza na cesti R445 Nemila-Zenica-Lašva kroz naselja Banlozi i Janjići, za što je opredijeljeno 80.000 KM.

Vrlo važan projekt za Zenicu je i rekonstrukcija puta Zenica-Babino-Arnauti. Za ove namjene planirano je da se izdvoji milion maraka, a dinamika realizacije projekta u velikoj mjeri zavisi od Gradske uprave Zenica koja treba završiti administrativni dio posla.

“Zadovoljni smo realizacijom projekata u općinama Tešanj, Kakanj, Visoko, Zavidovići, Vareš, međutim zabrinuti smo za projekte u Gradu Zenica jer je evidentno da postoje opstrukcije projekata od strane gradske administracije. Naglašavamo da sredstva planirana za projekte koji ne budu započeti na vrijeme ili će biti preusmjerena na druge projekte ili će jednostavno ‘propasti'”, prokomentirao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Kantonalna direkcija za ceste za ovu godinu planirala je i rehabilitaciju dijela puta R444 Podlugovi-Breza-Vareš-Potkamensko u zoni naselja Vijaka te R444a Vareš-Pogar-Luke-Ratanj, za što je namijenjeno 368.000 KM. Postupak odabira izvođača je pri kraju, tako da bi radovi trebali početi tokom ljeta.

Kapitalan projekt je i rekonstrukcija zaobilaznice na regionalnom putu R445 Kakanj-Visoko-Podlugovi, čime će praktično regionalna cesta biti izmještena iz grada i preusmjerena kroz industrijsku zonu Ozrakovići. Vrijednost projekta je 625.000 KM, od čega je 200.000 KM učešće Općine Visoko.

Dodajmo i to da je uz velike infrastrukturne projekte te redovno održavanje regionalnih cesta, za izradu projektne dokumentacije u 2018. godini planirano 170.000 KM.

Grad Zenica koči kantonalne projekte

Vlada ZDK ove godine je opredijelila jedan milion KM za rekonstrukciju dijela lokalne ceste Zenica-Babino-Arnauti, ali se projekat ne može realizirati bez saradnje sa Gradom Zenica.

“Napravili smo protokol koji je poslat Gradskoj upravi Zenice prije mjesec i po dana, međutim protokol još nije potpisan, tako da ne znamo njihov stav. Čim dobijemo potpisan protokol u kojem su navedene obaveze da će Grad Zenica izdati građevinsku dozvolu, uraditi eksproprijaciju i pribaviti sve neophodne saglasnosti, Kantonalna direkcija za ceste će raspisati tender”, kaže Zeković.

Ista situacija je i sa putem prema Ovnaku. S obzirom da se radi o rekonstrukciji ceste, pojašnjava Zeković, Gradsko vijeće Zenice mora proglasiti javni interes. “Još prije dva mjeseca smo poslali takav zahtjev. Bili smo obaviješteni da je saglasnost bila na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća, međutim znamo da je gradonačelnik Zenice povukao sve tačke, među njima i ovu saglasnost. Moram istaći da tek nakon usvajanja javnog interesa možemo pristupiti eksproprijaciji, tako da i ovaj projekt nećemo moći početi ako ne bude saradnje Grada Zenice”, ističe Zeković.

Naglašava kako je odnos Grada Zenice ipak izuzetak, te da Kantonalna direkcija za ceste ima odličnu saradnju sa svim ostalim općinama na području ZDK. Posebno ističe primjere Tešnja i Visokog, koji su za neke kapitalne projekte, kao što su izgradnja mosta u Usori i izmještanje regionalne ceste u Visokom, izdvojili vlastita sredstva iako to nisu bili dužni.

zdk.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno